Erdogan: Želimo punopravno članstvo u EU, druge opcije nisu dovoljne

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan odbacio je prijedloge za partnerstvo s EU, inzistirajući na tome da je jedina opcija samo punopravno članstvo u Uniji.

Tijekom Erdoganova posjeta Parizu u siječnju, francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da bi bilo licemjerno reći da se može ostvariti napredak po pitanju članstva Turske u EU, iznoseći ideju o mogućem partnerstvu.

EU mora održati svoja obećanja Turskoj. EU blokira pristup pregovorima i sugerira da smo mi uzrok nedostatka napretka. To nije fer, isto tako kao što neke zemlje iznose druge opcije umjesto partnerstva. Želimo puno članstvo. Druge opcije nisu dovoljne, rekao je Erdogan talijanskom listu La Stampa pred njegov dolazak u Rim.

On je ukazao na važnu ulogu njegove zemlje u smanjenju priljeva migranata u Europu, što je, kako je rekao, donijelo “sigurnost i stabilnost” kontinentu, piše Srna.

Turska je pristupne pregovore s EU počela u listopadu 2005. godine. Međutim, od 35 poglavlja neophodnih za ulazak u EU, Turska je otvorila 16, a samo je jedno zatvorila.

Nijedno poglavlje nije otvoreno od kada su otvorena finansijska i proračunska pitanja u lipnju 2016. godine.

Erdogan će se tijekom boravka u Italiji sastati s talijanskim predsjednikom Sergiom Mattarellom. On će biti i prvi turski predsjednik u posjetu Vatikanu u proteklih 59 godina.

Erdogan će zahvaliti papi Franji koji se suprotstavio odluci predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da Jeruzalem prizna kao prijestolnicu Izraela.

Erdogan putuje papi Franji u Vatikan

(www.jabuka.tv)

5 komentara

  • Stječe se dojam da je Erdogan moćniji i uticajniji u EU-ji na balkanu nego Amerika i Rusija…Lik uopće nema dipl,omaciju,on prijeti i postavlja uvjete…..Strašno,ovo sve daje krila bošnjacima u BiH-ni i zato se i oni ovako i slično ponašaju…NJima nisu bitne odluke Evropskog parlamenta,odluke Ustavnog suda,preporuke iz Brisela oni to sve tumače po svome bez ikakvih sankcija i opomena…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.