Erdogan usporedio Netanyahua s Hitlerom

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je u srijedu da se izraelski premijer Benjamin Netanyahu ne razlikuje od Adolfa Hitlera i usporedio izraelske napade na Gazu s tretmanom nacista prema Židovima.

Turska, članica NATO-a, koja podržava rješenje izraelsko-palestinskog sukoba u uspostavi dviju država, kritizirala je izraelske zračne i kopnene napade na Gazu, nazvala ju “terorističkom državom” i rekla da se njezinim čelnicima mora suditi na međunarodnim sudovima.

U nastavku svoje kritike Erdogan je rekao da je Turska uz akademike i znanstvenike koji se suočavaju s progonom zbog svojih stavova o sukobu u Gazi, dodajući da su zapadne zemlje koje podupiru Izrael suučesnici u onome što je nazvao ratnim zločinima.

O Hitleru su loše govorili. A koja je razlika između ovog režima i Hitlera? Zbog njih će nam Hitler još nedostajati. Je li ovo što čini ovaj Netanyahu bolje od onoga što je radio Hitler? Nije, rekao je Erdogan.

On je bogatiji od Hitlera, dobiva potporu zapada. Sjedinjene Države podržavaju ga na sve moguće načine. A što su učinili sa svom tom potporom? Usmrtili više od 20.000 stanovnika Gaze, rekao je, prenosi Hina.

Netanyahu je odgovorio da je turski predsjednik, za kojeg je rekao da je odgovoran za genocid nad Kurdima i da zatvara novinare, posljednja osoba koja bi trebala drugima propovijedati moral.

Unatoč kritikama, Turska je zadržala trgovačke veze s Izraelom, što izaziva reakciju turskih oporbenih stranaka i Irana. Ankara kaže da je trgovina s Izraelom oštro pala od 7. listopada, kada je palestinska militantna skupina Hamas pokrenula smrtonosni napad na Izrael u kojem je poginulo 1.200 ljudi, što je izazvalo Izrael da pokrene rat protiv Hamasa.

Za razliku od zapadnih saveznika i nekih arapskih zemalja, Turska na Hamas ne gleda kao na terorističku organizaciju.

Izrael uskratio vize osoblju UN-a

(www.jabuka.tv | Foto: Recep Tayyip Erdogan/X)

5 komentara

  • Pa naravno, po polumijesecarskoj virskoj kultskoj paganskoj dogmatici Zidov se usporediva sa “najgorim bicem”, “koje se treba unistiti”. Taj Muslimbrat mora to govoriti, jer nebi vise bio Abdul.

  • A sto je ovaj zlikovac radio Armencima..? On to zaboravio a sada drzi moralna predavanja drugim. I danas ovaj lik ubija kurde gdje stigne. Zasto.??? Niti jedan zlocin nema opravdanje…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.