Erdogan pozvao na vraćanje milijun sirijskih izbjeglica u njihovu domovinu

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je u utorak na doseljavanje milijun sirijskih izbjeglica u njihovu domovinu “u vrlo kratkom vremenskom razdoblju” i optužio svjetske sile da djeluju brže u zaštiti sirijskih naftnih polja od sirijske djece.

Erdogan, čija je zemlja primila sedam milijuna sirijskih izbjeglica, najveću izbjegličku populaciju širom svijeta, izjavio je da bi se više od 600.000 izbjeglica trebalo dobrovoljno pridružiti s oko 371.000 njih koji su već u “sigurnoj zoni” u sjevernoj Siriji iz koje je turska vojska protjerala kurdske milicije.

Trebamo pronaći formulu koja bi omogućila da izbjeglice ostanu u svojim matičnim zemljama i da se oni koji su već stigli u Tursku mirno vrate i nasele u svoje zemlje, kazao je.

Obraćajući se Globalnom forumu za izbjeglice u Ženevi, Erdogan je kazao da je Turska uložila 40 milijardi dolara za prihvat izbjeglica tijekom devetogodišnjeg razdoblja i kritizirao Europsku uniju, koja je obećala skoro šest milijardi eura, što nije dodijelila tu kompletnu sumu.

Još čekamo da primimo prve tri milijarde eura koje su obećane, kazao je.

Stambeno zbrinjavanje i školovanje moglo bi se organizirati u sjevernoj zoni, u koju se oko 371.000 sirijskih izbjeglica već vratila otkako je turska vojska očistila tu regiju od “terorističkih organizacija”, kazao je Erdogan, imenujući Islamsku državu kao i sirijsku kurdsku miliciju YPG i PKK, kurdske separatiste koji djeluju unutar Turske.

Ako mognemo provesti projekte o kojima sam govorio na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, mislim da bi naseljavanje u sjevernoj Siriji moglo dostići brojku od milijun ljudi u veoma kratkom vremenskom razdoblju , dodao je on.

Erdogan je, prikriveno kritizirajući Sjedinjene Države, koje su brzo osvojile sirijska naftna polja nakon povlačenja Islamske države, izjavio: “Nažalost su napori na zaštiti naftnih polja u Siriji provedeni nauštrb sigurnosti i zaštite djece u Siriji”, prenosi Reuters.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.