Erdogan i Papa o statusu Jeruzalema, ulice Rima ispražnjene zbog sigurnosti

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan susreo se s papom Franjom u ponedjeljak u Vatikanu kako bi razgovarali o stanju na Bliskom istoku, a poglavito o odluci američkoga predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jeruzalem za glavni grad Izraela.

Erdoganova povorka iskrcala ga je na pustom Trgu sv. Marka nakon što su ulice uobičajeno pune turista zatvorene iz sigurnosnih razloga. U Rimu je raspoređeno oko 3.500 policajaca.

Radi se o prvom posjetu Vatikanu jednoga turskoga predsjednika u posljednjih 59 godina.

Sastanak Erdogana i Pape trajao je jedan sat, objavila je turska agencija Anadolija.

Jeruzalem kao prioritet

Uoči razgovora Erdoganov je ured objavio da će on s papom Franjom razgovarati o statusu Jeruzalema, odnosu Turske i Vatikana, Siriji, Iraku, izbjeglicama, humanitarnoj pomoći te terorizmu, ksenofobiji i islamofobiji.

Moj je prioritet Jeruzalem, rekao je Erdogan u nedjelju za list La Stampa.

Očekivalo se da će Erdogan izraziti zadovoljstvo Papinom kritikom odluke američkoga predsjednika da prizna Jeruzalem za glavni grad Izraela.

Vatikan podupire rješenje o dvije države u palestinsko-izraelskom sukobu, s tim da bi se obje strane složile o statusu Jeruzalema, svetom gradu za muslimane, židove i kršćane, kao dijelu mirovnoga procesa.

Izbjeći promjenu statusa grada

Erdogan i Papa razgovarali su telefonski nakon Trumpove objave u prosincu te su se složili da bi trebalo izbjeći svaku promjenu statusa grada.

Uoči razgovora mediji su pisali i kako se očekuje da će argentinski papa, koji ne prestaje izražavati užas prema ratovima i oružju za masovno uništavanje, spomenuti ofenzivu koju od 20. siječnja u Siriji vodi Turska.

Papa, koji se zalaže za međuvjerski dijalog, bio je u Turskoj u studenom 2014.

Godine 2015. imao je sukob s Erdoganom, nakon što je kao prvi poglavar Katoličke crkve javno nazvao masakr 1,5 milijuna Armenaca 1915. genocidom, što Turska uporno niječe.

Erdogan bi se tijekom dana trebao sastati s talijanskim predsjednikom Sergiom Mattarellom i premijerom Paolom Gentilonijem.

(Hina)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.