Erdogan bi povezao Sarajevo i Beograd, Sandžak i Tuzlu

“Razmatrali smo da jedan krak ceste ide za Sandžak, a drugi preko Tuzle za Sarajevo, a to bi ovoj regiji donijelo dodatni razvoj i dinamiku.Nastojat ćemo da Ministarstvo prometa napravi studiju izvodivosti kako bismo o toj temi razgovarali s izvođačima, kao i o troškovima. Postoji zabrinutost da bi ovaj dio bio zapostavljen ako započne izgradnja preko Tuzle. Mi nemamo takvo mišljenje. Baš suprotno, vjerujemo kako se oba kraka mogu zajedno raditi” – rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan na okončanju posjeta regiji, u kojem je najavio nastavak inicijative za izgradnju brze ceste, prenosi Večernji list BiH.

Ministri Srbije i Turske razgovarali su i o odobravanju 850 milijuna eura za izgradnju ceste čiji je najvažniji cilj povezati Beograd i Sarajevo.

No, vlasti unutar BiH ne slažu se oko toga kuda trasa te buduće ceste treba ići. Naime, RS inzistira da jedan krak ceste vodi preko Višegrada i istočnog dijela tog entiteta, dok vlasti u Federaciji BiH inzistiraju da se ta cesta usmjeri preko Tuzle dalje prema Sarajevu.

Turski predsjednik je u Sandžaku pozvao na jedinstvo Bošnjake muslimane koji su podijeljeni u najmanje dva različita tabora, okupljeni oko Sulejmana Ugljanina i Muamera Zukorlića.

– Naša najveća želja je da budete snažni u političkom i ekonomskom pogledu kako biste sudjelovali u društvenom životu zemlje u kojoj se nalazite – rekao je Erdoğan skrećući pozornost na visoku stopu nezaposlenosti u Sandžaku, posebno među mladima.

Dodao je da turske vlasti čine značajne napore kako bi se povećale turske investicije i u Sandžak.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.