Epilog akcije “Kolonija”: 14 osoba lišeno slobode,pretresi na 19 lokacija

Policijski službenici Federalne uprave policije i Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Sarajevske županije, a pod izravnim nadzorom Županijskog tužiteljstva Sarajevske županije, od ranih jutarnjih sati provode aktivnosti na realizaciji operativno taktičke akcije kodnog naziva „KOLONIJA“.

Akcija je vezana za dokumentiranja skupine osoba koja zajednički djeluje na području Sarajevske županije i svojim djelovanjem već duže vremensko razdoblje vrše kaznena djela „Udruživanje radi činjenja kaznena djela“ iz člana 340. KZ FBiH, a u vezi sa kaznenim djelom „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“, te kaznena djela „Razbojstvo“.

U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu Naredbi Općinskog suda u Sarajevu 16 policijskih timova izvršili su pretrese na 19 lokacija na području Sarajevske županije, te je lišeno slobode 14 osoba inicijala M.Z. (1995.), K.A. (1999.), M.O. (2000.), E.Š.(1999.), S.Ć.(1999.), A.A. (1983.), A.M. (1993.), E.P. (1987.), K.K. (1987.), M.A. (1979.), N.P. (1989.), S.P. (1987.), S.K.(1987.), H.H. (1991.), dok se osobe koje su obuhvaćene ovom istragom H.E. (1998.) i A.S. (1999.) nalaze u pritvoru.

Prilikom pretresa je pronađena određena količina tvari koja svojim izgledom asocira na opojne droge „Canabis Sativa L“, „Amfetamin“, oružje, streljivo, mobiteli i sim kartice, te drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim kaznenim djelima, a koji će biti dokaz u kaznenom postupku.

Također, ovom akcijom je obuhvaćeno i dokumentiranje osoba koje se dovode u vezu sa koruptivnim kaznenim djelima „Zlouporaba službenog položaja ili ovlasti“, „Primanje dara i drugih oblika koristi“ i „Protuzakonito posredovanje“ i „Davanje dara i drugih oblika koristi“.

Vezano za navedena koruptivna kaznena djela lišene su slobode četiri osobe, te su na osnovu Naredbi Općinskog suda u Sarajevu na području Sarajevske županije, Tuzlanskog županije i Hercegovačko-neretvanske županije, izvršeni pretresi na sedam lokacija, kojom prilikom su pronađeni predmeti koji potječu ili se dovode vezu sa predmetnim kaznenim djelima, a isti će biti korišteni kao dokaz u kaznenom postupku.

Velika akcija policije u Sarajevu, Mostaru i Tuzli: Uhićenja inspektora zbog sumnje na korupciju

Osobe lišene slobode će nakon kriminalističke obrade u Federalnoj upravi policije, u zakonskom roku biti predane na dalju nadležnost Županijskom tužiteljstvu Sarajevske županije uz Izvješće o izvršenim kaznenim djelima.

Nastavljaju se dalje aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije.

(www.jabuka.tv)