EP BiH uputila zahtjev za linearnim povećanjem cijena struje

Nakon što je Regulatorna komisija za energiju FBiH (FERK) odbila prijedlog o posebnom cjenovnom modelu s tri tarife, koji nije predviđao poskupljenje za najveći dio kupaca (oko 60 posto), Javno poduzeće EP BiH uputilo je regulatoru prijedlog za linerano povećanje cijena električne energije za kategorije domaćinstva i ostala potrošnja.

Prijedlog postotka linearnog povećanja, utvrđen nakon preispitivanja odbijenog cjenovnog modela, iznosi 10 posto za domaćinstva i 8,1 posto za ostalu potrošnju na 0,4 kV, uključujući energiju i mrežarinu.

Da bi se očuvao integritet energetskog sustava, s obzirom na hitnost situacije, Elektroprivreda BiH smatra nužnim da odmah djeluje kako bi se osigurala operativna stabilnost sustava, a time i kontinuirano opskrbljivanje električnom energijom svih kupaca, navedeno je u priopćenju EP BiH.

Generalni direktor Elektroprivrede BiH Sanel Buljubašić ističe da će unatoč FERK-ovom odbijanju modela s tri tarife, Elektroprivreda BiH u razgovoru s Vladom FBiH pronaći najbolja rješenja i načine za subvencioniranje ugroženih kategorija stanovništva.

Cjenovni model s tri tarife je bio dobar i održiv prijedlog za sustav opskrbljivanja električnom energijom, ali i dobar model za naše građane. I uz povećanje, naši kupci će plaćati najnižu cijenu električne energije u regiji, dodao je Buljubašić.

Iz Elektroprivrede BiH podsjećaju da FERK, kad je riječ o modelu s tri tarife, smatra da je predložena plava tarifa (potrošnja od 268 do 1.000 kWh) veća za više od 50 posto u odnosu na zelenu tarifu (potrošnja do 268 kWh), što je vezano samo za energiju bez uključivanja mrežarine. Međutim, analiza Elektroprivrede BiH je pokazala da je stvarna razlika daleko manja kad se uključi i mrežarina.

Pored greške u obračunu prosječne razlike u cijeni koja bi nastala predloženim povećanjem uz tri tarife, FERK je propustio da samostalno predloži povećanje odnosno usklađivanje cijena, na što ga propisi obavezuju.

Odbijanje predloženog cjenovnog modela s tri tarife, izrađenog u svrhu stimuliranja efikasnijeg korištenja električne energije i smanjenja potrošnje, izazvalo je potrebu za novim postupkom koji će osigurati stabilnost i funkcionalnost sustava.

Prijedlog linearnog povećanja cijena izrađen je pažljivim razmatranjem trenutnih ekonomskih i tržišnih uvjeta te usmjeren na postizanje balansa između potrebe za osiguranjem održivosti sustava i pogonske spremnosti postrojenja za proizvodnju električne energije.

Elektroprivreda BiH je najveće elektroprivredno poduzeće u Bosni i Hercegovini čija je misija proizvodnja i distribucija električnu energiju te pouzdano opskrbljivanje više od 800 tisuća kupaca, konstantno unaprjeđujući svoju konkurentnost na tržištu električne energije, uz korištenje domaćih resursa i zadovoljenje obavezujućih okolinskih zahtjeva, navode iz ove kompanije.

FERK odbio prijedlog o uvođenju blok tarifa, cijena struje neće rasti

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.