Emotivan prvi službeni susret gradonačelnika Banja Luke i Sarajeva

Čelni ljudi Banja Luke i Sarajeva susreli su se u utorak službeno prvi put 26 godina otkako je završen rat u Bosni i Hercegovini, čineći na taj način simbolični iskorak u odnosima dva najveća grada i dvije zajednice, Srba i Bošnjaka.

Dvoje gradonačelnika izabranih na lokalnim izborima u listopadu prošle godine Draško Stanivuković koji je na čelu Banje Luke porazio kandidata SNSD-a Milorada Dodika, te Benjamina Karić, koja je u Sarajevu naslijedila gradonačelnika SDA Bakira Izetbegovića, razgovarali su u Banjoj Luci o projektima i zajedničkoj suradnji.

Kada kažem da se dva i pol desetljeća čekao susret dva gradonačelnika gradova koji su udaljeni tri sata vožnje, onda je logično da sam ponosan da sam domaćin jednog takvog ljudskog susreta, rekao je Draško Stanivuković.

Pritom je ocijenio kako su građani Banje Luke i Sarajeva birali nove ljude kako bi donijeli nova vremena.

Nova vremena su došla, a prijateljstvo je imperativ, dodao je Stanivuković, koji je poznat kao oštar kritičar vladajućeg SNSD-a Milorada Dodika.

Najavio je kako će kao rezultat prvoga sastanka Sarajevo i Banja Luka izgraditi dvije identične česme u znak prijateljstva.

Benjamina Karić koja je na čelo Sarajeva izabrana nakon što je kandidaturu povukao jedan od najuglednijih političara u BiH Bogić Bogićević, rekla je kako susretom s gradonačelnikom Banje Luke želi otvoriti novu stranicu u odnosima.

Mi smo predstavnici mlade generacije političara koji žele gledati naprijed, koji bez obzira na različite stavove žele surađivati. Mi želimo pokazati da možemo drukčije od dosadašnje 30-godišnje politike koju gradonačelnik Stanivuković i ja nismo kreirali, izjavila je gradonačelnica Sarajeva.

Pritom je pozvala gradonačelnika Banje Luke u uzvratni posjet Sarajevu.

(www.jabuka.tv)7 komentara

  • Mladi i obrazovani ljudi, neoptereceni HDZSDASNSD hobotnicom, dok jedino u nas ovaj troglodit janjeceg pogleda vjecno na poziciji… I nesto se kao dicimo grad, kakav grad dan te j.ebo Miro Kraljevic ti ”gradonacelnik”?!

    • Uh,uh, neopterećini i obrazovan. IOvaj je Stanivuković veći četnik od Draže Mihajlovića, a za ovu malu još ćemo vidjeti. Možda je čeda malo pritisne.

  • samo naprijed. treba staviti mlade koji su neopterećeni ratom i starom politikom da se država napokon dovede u red. što je bilo prošlo je. ne daj Bože da se opet ponovi. treba gledati naprijed i pokušati napraviti nešto od nas i države.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.