Emmanuel Macron novi je francuski predsjednik – Jabuka.tv

Emmanuel Macron novi je francuski predsjednik

Centrist Emmanuel Macron izabran je za novoga predsjednika Francuske, pobijedivši uvjerljivo Marine Le Pen, ekstremno desnu političarku koja je prijetila izvući Francusku iz Europske unije, pokazale su prve projekcije.

Odmah po zatvaranju birališta u 20.00 sati prve projekcije pokazale su da je Macron dobio oko 65 posto glasova, a čelnica Nacionalne fronte oko 35 posto, što je veća razlika nego su bilježile predizborne ankete.

Emmanuel Macron (39), bivši bankar koji je bio i dvije godine ministar gospodarstva, postat će najmlađi predsjednik u povijesti Francuske od Napoleona.

Bit će to veliko olakšanje, ocjenjuje Reuters, za zemlje Europske unije koje su strahovale od još jednog populističkoga naleta, nakon Brexita i pobjede Donalda Trumpa u SAD-u.

Unatoč uvjerljivoj pobjedi, radi se o rekordnom rezultatu za Nacionalnu frontu, protuimigrantsku, protuglobalizacijsku i protueuropsku stranku.

Rezultat Le Pen (48) vjerojatno će u konačnici biti i dvostruko bolji nego onaj njezina oca, Jean-Marie Le Pena, koji je ostvario 2002. kada ga je u drugom krugu izbora pobijedio Jacques Chirac.

(Hina)


2 komentara

 • e Luce. tako se to radi. Ljevica europska je uvijek barem dva koraka isprid nazovi desnice, iz jednostavnog razloga koji je i nama u Hrvatskoj itekako poznat. Čim dobiju glasove i vlast,uglavnom, upropaste sve čega se taknu.
  To isti je uradio sad već bivši predsjednik Hollande . Jedno je pričao prije izbora ačim je došao na vlast u proljeće 2012 ,okrenio je ploču i radio po interesu ne radništva i narpda nego krupnog kapitala, ljevice(medijske) i naravno, bankarske oligarhije.Ni godinu nakon njegove vladavine , stotine tisuća ljudi u Parizu i ostalim djelovima Francuske su izašli na ulice tražeći njegovu ostavku jer je činio sve protivno interesima radništva i seljaka, dakle, naroda.
  Več tada u kasno ljeto 2012.g, znalo se da kandidat kjevice gubi sljedeće izbore.
  Što tada učiniti?Uzmeš bivšeg ljevičara, sada liberala i sekularista, koji je usput rečeno, obrazovan i odgojen na multi kulti ljevičarsko lijevo liberalnoj doktrini i agendi i širokim masama kažeš da više nije ljevičar , nego recimo CENTRIST.
  Mase ko mase, svud u Europi iste su osim možda u Magjarskoj.
  Lako ih navući na tanak led i prodati im staru doktrinu upakovanu u novi komformizam i novo ruho.
  Ispod tog ruha krije se isto staro političko lijevo srce koje kuca kako mu bankari i oligarsi kažu, a oni kažu ,bori se za nas i za naše interese , a narod je tu samo radi forme ,kako bi u nekoj imaginarnoj iluziji, povjerovao da netko!?(sic). čini nešto u njegovu korist.
  Tako se to radi u razvijenom (zapadnom)svijetu. Interesi krupnog kapitala, bankara , oligarha i masonerije koja to poprilično vodi i kontrolira- ne smiju se dirati a kamoli uzdrmati,
  Narod ko narod,nije on ništa kriv, s neukim i zapušternim narodom kojem se svaki dan servira mnoštvo sapunica-lako ja manipulirati i prodavati mu maglu.
  Eto…..malo ja odužih Luce, ali neka….Ionako je sve vani mokro, ne moš na njivu k a smilju sve i da oćeš, pa reko, malo da se prodrmam i rastresem prste a usput i dušu da malo olakšam.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.