Elon Musk zabrinuo BiH – Jabuka.tv

Elon Musk zabrinuo BiH

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) BiH u svom izvještaju za prošlu godinu upozorila je na sve veći utjecaj razvoja orbitalnih internet-servisa poput onog Elona Muska.

Naime, Musk je lansirao projekt Starlink, koji ima za cilj omogućiti jeftini satelitski internet za ljude širom svijeta. To je projekt američke kompanije SpaceX, koja je u vlasništvu Muska, a cilj je omogućiti pristup internetu putem satelita u bilo kojem dijelu Zemlje.

Prvih 60 Starlink satelita lansirano je 23. svibnja 2019. godine na raketi Falcon 9. Od tada SpaceX konstantno lansira nove satelite na visinu od 550 kilometara u Zemljinu orbitu. Njih bi, prema planu, trebalo u orbiti biti čak 42 tisuće, navodi Avaz.

Prvim korisnicima na sjeveru SAD i Kanade internet-usluge su već dostupne, dok je globalno širenje planirano za ovu godinu. Prema posljednjim podacima, Musk je, zaključno s 27. listopada prošle godine, uspio lansirati više od 800 satelita.

Tehnologija je vrlo skupa, trenutno je mjesečna cijena korištenja Starlinkovog interneta oko 100 američkih dolara, a za njegovu upotrebu potrebno je platiti i 500 dolara za satelitsku antenu i usmjerivač. Međutim, Musk je najavio značajno pojeftinjenje usluge u ovoj i sljedećim godinama.

Naime, kada je riječ o svjetskim trendovima i položaju BiH, izvještaj konstatira kako BiH još nema razvijenu strategiju širokopojasnog pristupa internetu.

Zbog te činjenice, razvoj mreži namijenjenih za pristup uslugama interneta velikih brzina u fiksnoj, mobilnoj i satelitskoj mreži temelji se većinom na poduzetnosti samih operatora. Poseban problem predstavljaju neujednačeni uvjeti za uspostavu mreža novih generacija, istaknuto je.

U izvještaju se upozorava da uspostava orbitalne 5G mreže u određenom trenutku predstavljaju ozbiljnu konkurenciju zemaljski baziranim servisima, a posebno jer takva mreža nema geografskih prepreka za dostupnost usluge.

Kako će teći prilagodba unutar BiH u kontekstu preuzimanja novih tehnologija, ostaje da se vidi, ali jasno je kako će uskoro morati doći do izrade ozbiljnih studija u kontekstu ove mreže na ekonomsko poslovanje unutar BiH, pojašnjeno je.

Kada je riječ o broju građana BiH koji imaju pristup internetu, on je procijenjen na osnovu broja pretplatnika koji su dostavili internetski servisni provider (ISP), a u prošloj godini taj je broj iznosio oko 3,3 milijuna.

To je značajno povećanje u odnosu na 2.113.100 korisnika interneta, a koliko ih je procijenjeno 2011. godine, istaknuto je u izvještaju.

Internet mreža Starlink će u BiH biti dostupna od 2022. godine

(www.jabuka.tv)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.