Elektroprivreda HZ HB smanjila prihode za 85 milijuna maraka nakon gašenja Aluminija

Skupština Javnoga poduzeća Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar velikom većinom glasova usvojila je Rebalans plana poslovanja za 2019. godinu.

Izvršni direktor za ekonomske poslove Anto Tutiš dao je detaljno obrazloženje Rebalansa plana poslovanja, istaknuvši da je do revidiranja plana došlo zbog izmijenjenih okolnosti poslovanja tijekom godine koje su nastupile nakon izrade i usvajanja Plana poslovanja Društva te uravnoteženja zadanih ciljeva s dosadašnjim ostvarenjima.

Rebalans plana poslovanja Društva za 2019. godinu rađen je na temelju ostvarenja elektroenergetske bilance za razdoblje siječanj – lipanj i procjene ostvarenja elektroenergetske bilance do kraja godine te dostavljenih radnih prijedloga svih organizacijskih dijelova Društva s obrazloženjima izmjena planiranih veličina, priopćeno je iz tog poduzeća.

U prvom su polugodištu elektrane ostvarile proizvodnju za 33,32 posto veću od planirane polugodišnje proizvodnje, zbog vrlo povoljne hidrološke situacije, ali i potpisivanja Ugovora o suradnji s Elektroprivredom Republike Srpske a.d. Trebinje. Rebalansom elektorenergetske bilance za 2019. godinu ukupna proizvodnja električne energije povećana je za 671,4 GWh ili za 36,08 posto više od planirane.

Ukupan prihod Elektroprivrede HZ HB Rebalansom je umanjen za 6,8 posto, a na smanjenje prihoda utjecao je i prestanak isporuke električne energije Aluminiju d.d. Mostar.

Tom je kupcu od 17. lipnja ove godine prestala isporuka električne energije, što izravno utječe na smanjenje ukupnih prihoda u iznosu od 85 milijuna maraka. Prestanak isporuke električne energije Aluminiju izravno utječe i na rashode koji su umanjeni za 10,9 posto, kao i na planiranu nabavu električne energije koja je umanjena za 32,6 posto. Razmjerno smanjenju troškova nabave električne energije, smanjeni su i troškovi prijenosa električne energije.

Na temelju povećanja proizvodnje električne energije u hidroelektranama Elektroprivrede HZ HB izvršeno je usklađivanje naknada za vodoprivredu i doprinosa za hidroakumulaciju koje su povećane za 23 posto.

Iznos planiranih investicija Rebalansom plana povećan je za 14,9 posto, ali za realizaciju planiranih investicija najveći problem je dug proces njihove realizacije, predviđenih zakonskih rokova sukladno Zakonu o javnim nabavama, navodi se u priopćenju.

(www.jabuka.tv)


19 komentara

  • Pa s obzirom da je proizvodnja EP hzhb od hidro elektrana oko 2000 giga wata godišnje, a tolika je i uobičajena potrošnja Aluminijskog kombinat, EP hzhb je izgubio doslovno pola prometa na razini godine. Namjesto oko 300 miliona KM koje su do sada prodavali, sada će prihodovati oko 150. Većinom će to biti od kućanstava. JBGA
   Ugasi ga ti Dragane

 • Da probam,da bi isporučili količine na ino trzistu je kupovanja struja.gasenjem aluminija smanjuje se potreba za uvozom,povećavaju se dotacije općinama i investicije.nagradno pitanje je hoće li doći do smanjenja cijene kućanstvima?nema vise aluminija kojeg su preko elektra održavali na zivotu.

  • teška glupost, baljezgarija, nebuloza. bolje nemoj vise probat, nego drmni 2-3 rakijice i ispuni listic kladionice. a mozes i bacit pogled na naslovne stranice 24 h i vidit zanosnu Dianu, jer se ocito odatle informiras. pozz

 • Korisno ili ne mi stoga sitnog zuba smo najebali,eto poskupljenja ei energije!Kuko kuku kako cemo zivjeti moj Hrvatski narode?KRADEZE nam ga ucera di balcaka!

 • Ovo su samo mazanja očiju, priopćenja za javnost. Ukoliko ste morali kupiti struju izvana pa je davati Aluminijskom “na veresiju” znaci da sada gasenjem Aluminijskog to ne morate. Nema vise “veresije” znaci nema gubitaka, nema nenaplativih potrazivanja. Sad smanjite uvoz struje i prodajite samo svoju. Nek drzava ulaze u srednja i mala gospodarstva koja su “žilava” na trzistu i od kojih naplacujete mjesec za mjesec uredno. Sve je to jednostavno samo se ne zeli raditi ispravno. Dzaba ovo pisem ali mi moja inteligencija ne dopusta da sutim.

 • Ma oni su obični šverceri strujom.Kupovali su jeftinu struju a onda zavaljivali Aluminij.Ko drugom jamu kopa sa HDZ ubrzo u nju upada i nestaje.

 • EP- HB mora biti svijesna da je sa ovim politickim lesinarima ceka sudbina Aluminija. Zato ovi vodeci ljudi, osobe u EP- HB znaju sto ciniti. Nagrabiti sebi sto vise jer se za lopovluk u ovoj drzavi ne odgovara. Slika i prilika Aluminija. Milijuni pokradeni a lopova nigdje. Sve posteno.

 • kako ce uticat aluminij kad je dug prema ep preko 200 mil maraka. Znaci sad nema firme koja ce ti praviti dug. Pa valjda treba bit dobit veca. Ali ako prikazes dobit moras je uplatit vlasniku tj vladi fbih i malim dionicarima. Ovako vazda neka pozitivna nula

 • 22:35, ajmo trznit po jednu rakijicu…nego probat cu ipak jos malo…usput tebi jedno pitanjce: ako na jedno radno mjesto dolazi 5 slovom PET radnika sa više nego iznadprosječnim primanjima,ako se isplaćuju basnoslovni bonusi i otpremnine, ako primati lagano preštavaju iz jednog javnog poduzeća u drugo kako im se kurac digne i kad hoće jer mogu,jer jednostavno su po kvaliteti traženi i imaju reference, iskustvo, može im se ladno iz reala u barcu,iz bayerna u city iz aluminija u službu, iz eroneta u ministarstva itd… tko financira te viškove? HDZ,Aluminij, proračuni raznih nivoa vlasti ili ti koji uredno plaćaš račune za el energiju, porez itd?

 • Treba komentare čitati,tu su svi inženjeri, MBA ekonomisti… Treba uvesti vađenje dozvole za internet zbog vas. Aaa,kmeee itd

 • za sve probleme oko aluminija kriva je platformaška vlada na čelu sa zadrtim kosovcima tipa Bludimiri, Yurišič, Sejdo Komšič, lojanovići, Bradvice i ostali platformaški komunjarski kadar.
  Jasno i glasno je poručio M.Brajković rekavši kako je otišao iz Aluminija a na računu je bilo više od stotinu milijuna.Onda su 2009 na vlast došli ustaše na baterije tipa Bludimirr, i ostala komunjarska im bratija iz Sarajeva i Mostara, Ljubuškog koji su ga opljačkali do srži..Sada je najlakše upirati u hadeze a komunjarski platformaški antihrvatski blok nitko kazneno ne goni.

 • Točno je da su aluminij najviše povalili za platformaške vlasti, pa su se tu motali i kojekakvi bizmismeni čija mladunčad voze nogostupom po Makarskoj.
  Točno je i to da ga je na životu u zadnje dvije tri godine održavala EPHZHB, upumpavanjem struje jer je bila izborna godina.
  Točono je i to da su mnogi znali kakav se scenario sprema.
  Točno je i to da Menadžment koji vodi računa i brigu o javnom dobru bi davno povukao radikalne poteze i uradio restruktuiranje pa ne bi danas ljudi pakirali kofere u ovolikoj mjeri.
  Točno je i to da su ovi tzv izdajnici kako ih iz HDZa zovu prije bili zajedno u istoj stranci, ruku pod ruku (sjetimo se priče o prelevmanima, tko je tad bio ministar financija a tko je uvozio brazilsku govedinu…)
  itd…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.