Elektroprivreda BiH mora isplatiti 32 milijuna KM odštete

Elektroprivreda BiH morat će isplatiti oko 32 milijuna KM odštete austrijskom Strabagu koji je s hrvatskom tvrtkom Končar trebao graditi hidroelektranu na rijeci Bosni, odlučio je Međunarodni arbitražni sud.

Uprava Elektroprivrede BiH potvrdila je da su primili odluku arbitražnog tribunala donesenu u siječnju koja ih obvezuje na isplatu 16.4 milijuna eura (skoro 32,1 milijun KM)

Riječ je o novcu što ga je Strabag, kao glavni izvoditelj radova udružen u konzorcij s Končarom, trebao uplatiti kao bankovnu garanciju kako bi dobio posao gradnje hidroelektrane te o troškovima koji su nastali do povlačenja iz cijelog projekta.

Ovo je za Elektroprivredu BiH i za zastupajući odvjetnički tim potpuno pogrešna i šokantna odluka arbitražnog tribunala, stoji u izjavi koju prenosi Klix.

Elektroprivreda BiH sada razmatra kakve bi korake mogli poduzeti.

Hidroelektrana Vranduk na rijeci Bosni projektirane snage 19.6 megavata trebala je biti najveća investicija Elektroprivrede BiH nakon rata i godišnje proizvoditi 100 gigavat sati električne energije. Planirana je na temelju procjene da se u BiH trenutačno za proizvodnju električne energije koristi manje od 50 posto njezina hidroenergetskog potencijala koji je posebice dobio na važnosti zbog planova za smanjenje emisije ugljičnog dioksida.

Kompletan projekt uključivao je gradnju brane, elektrane i hidroakumulacije. Projekt je trebao biti realiziran kreditom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a svečani početak radova označen je 2016. godine uz očekivanja da sve bude završeno tijekom 2019. godine.

No odmah nakon polaganja kamena-temeljca Strabag je zatražio reviziju ugovora na temelju procjene da je stvarna cijena ugovorenih radova veća od planirane.

Elektroprivreda BiH to je odbila i nakon toga je pregovarala s Končarom da hrvatska tvrtka preuzme cijeli posao odnosno postane glavni izvoditelj radova, ali taj dogovor nije realiziran, a ugovor je raskinut nakon čega je završio na arbitraži. U međuvremenu su istekle sve dozvole koje je Elektroprivreda BiH morala pribaviti pa je neizvjesno hoće li se te kada projektirana hidroelektrana graditi.

(www.jabuka.tv | Foto: Avaz)5 komentara

  • e to je što struka potpisuje ugovore misle nešto mutit nema to kod njih papirom se ogradi ako ne ispoštuješ plaćaj odštetu čega ćemo se mi još naplaćat ovim zapadnjacim što su nam davali pomoći i drugo nisu oni davali bez nekih uvjeta jao ga našim naraštajim ali trebalo bi itmjenit zakon tko je nanio štetu da on i snosi krivicu a ne svi mi

  • Struja je preskupa,uzas
    Direktor elektroprivrede mafijaš ,da ima konkurencije ne bi oni nama placali ovako masno,svi HDZ se uhljebili u EP i eronet ,kad im nek kazna dode oni dignu cijene ,sad ovu odstetu cemo mi platit vecim cijenama struje ….do bola su nepravedni svi, od Sirokog do citave Herceg Bosne

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.