Elektroenergetski sutav u BiH nije ugrožen nakon gašenja Aluminija

U Državnoj regulatornoj komisiji za električnu energiju (DERK) raspolažu informacijama da sigurnost rada elektroenergetskog sustava nakon isključenja Aluminija s prijenosne mreže, kao jednog od najvećih potrošača, nije ugrožena.

To su potvrdili iz DERK-a, a kako su naglasili, osigurana je uredna opskrba svih kupaca, odnosno korisnika elektroprijenosnog sustava, kao i plasman energije iz proizvodnih objekata koji su priključeni na prijenosnu mrežu, piše Avaz.

Prekogranična trgovina električnom energijom odvija se bez poremećaja, uvažavajući da su prekogranični vodovi pogonski spremni, a njihovi kapaciteti uveliko prevazilaze zahtjeve koji se postavljaju pred članice Europske unije i Energetske zajednice, kazali su iz DERK-a.

To nije problem za radnike

O eventualnim posljedicama po elektroenergetski sustav nakon isključenja njihovog poduzeća, radnici Aluminija ne žele razmišljati. Oni se bave svojim problemima te su uz odluku da, definitivno, napuštaju Krizno vijeće, na vanrednoj sjednici Skupštine sindikata donijeli niz zaključaka.

Tražimo uplatu doprinosa za MIO, reprogramiranje kredita, kao i isplatu otpremnina. Budući da je potpuna nepoznanica na koji će način biti zbrinuti radnici, kako se to iznosi, jer ovdje se “gura” nekih 230 radnika, a nas je 900, tražimo konkretne poteze Vlade FBiH u vezi s tim, kazao je Stjepan Bevanda, potpredsjednik Skupštine.

Smanjen prihod

Izostankom potrošnje Aluminija smanjuje se količina energije koja se preuzima s prijenosne mreže, a time, posljedično i prihod koji ostvaruju NOS BiH i Elektroprijenos BiH.

U tom smislu DERK će s posebnom pažnjom pratiti poslovanje reguliranih kompanija i po potrebi poduzeti odgovarajuće mjere,  naveli su iz DERK-a.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.