Električna vozila troše 12,5 posto više nego što se tvrdi

Električna vozila pokazuju značajno veće odstupanje od službene standardne potrošnje u vožnji autocestama od vozila s motorom s unutarnjim izgaranjem.

To je zaključak do kojeg su došli stručnjaci neprofitne američke organizacije Society of Automotive Engineers (SAE) zajedno sa stručnjacima za testiranje automobilskog časopisa Car & Driver.

Kako je prenijela Revija Hrvatskog autokluba, studija pokazuje da električni automobili prosječno troše 12,5 posto više nego što navodi proizvođač, dok su izmjereni podaci vozila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem bili u prosjeku čak četiri posto bolji u potrošnji na autocesti (konstantna brzina od 120 km/h) nego što navodi proizvođač.

Stručnjaci za automobile sada pozivaju na izmjenu postupka testiranja, koji zavarava kupce te kako bi se dobili realni podaci o dometu u službenom EPA testu (EPA – američka agencija za zaštitu okoliša).

Rezultati nisu izravno usporedivi s europskim testovima potrošnje, jer su testovi u SAD-u različiti – kako službeni tako i u inspekcijama specijaliziranih tijela, navodi Revija. Postoje dvije vrijednosti, naime gradska potrošnja (City) i potrošnja na autocesti (Highway).

Dvije se brojke zatim spajaju u jednu vrijednost, pri čemu električni automobili imaju prednost zbog 55-postotnog ponderiranja gradskog udjela. Međutim, potrošaču je vidljiva samo određena vrijednost raspona.

U slučaju motora s unutarnjim sagorijevanjem, s druge strane, obje brojke potrošnje moraju biti prikazane odvojeno.

Kao rezultat toga, specifikacija dometa električnih automobila umjetno je napuhana i može se teže dosegnuti u stvarnom prometu, piše Car & Driver.

Američki stručnjaci sada pozivaju američke vlasti i proizvođače automobila da uvedu realističnije i standardiziranje postupke testiranja e-vozila kako ne bi zavarali potrošače o stvarnom dometu e-vozila.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.