Eksplozija u Bruxellesu: Pucali na napadača, a onda se raznio

U utorak navečer evakuirali su glavni trg Bruxellesa nakon što se bombaš samoubojica raznio na centralnoj stanici podzemne željeznice. Nitko drugi nije ozlijeđen.

Nedugo nakon 21 sat policija i vojska upali su u stanicu podzemne kako bi neutralizirali sumnjivca koji prijeti civilima. Prvi izvještaji govorili su kako je sumnjivac na sebi imao ruksak pun eksploziva, a kasnije su govorili kako je riječ o ekslozivnom prsluku, te da je muškarac pokušao raznijeti ili je raznio jedna kolica za prtljagu.

Turisti su počeli bježati u panici, a u roku nekoliko minuta obližnje trgovine i restorani su zatvorili svoja vrata., piše 24sata.hr.

La Grand Place, glavni trg i najpopularnija turistička točka u cijelosti je evakuiran u svega nekoliko minuta zbog straha da napadač nije sam.

– Napadač je upucan nekoliko puta i čini se da je tada detonirao bombu koju je imao na sebi – kazao je izvor za Daily Mail. Policijski izvori navode kako je napadač nakon eksplozije bio teško ozlijeđen, te je preminuo.

Ranije je sumnjivac, kako tvrdi Nicolas Van Herrewegen, radnik podzemne željeznice, navodno uzvikivao “Allahu Akbar”, te je nakon toga detonirao eksploziv na kolicima za prtljagu. Nekoliko putnika nalazilo se nekoliko metara od kolica, ali nisu ozlijeđeni. Tada su vojnici potrčali prema mjestu eksplozije i nakon što su vidjeli žice kako vire ispod odjeće sumnjivca odmah su zapucali, a on je aktivirao eksploziv.

Snimke koje su se pojavile u javnosti pokazuju eksploziju i nešto što izgleda kao muškarac koji gori.

Belgijske željeznice objavile su kako su zaustavili promet podzemnom željeznicom, a lokalni mediji navode kako se čula manja eksplozija. Pirotehničari i vatrogasci su na terenu, a policija je objavila kako je “sve pod kontrolom”.

Potvrdili su eksploziju i kazali kako je vojska zapucala na muškarca.

Ludoivic Hampton, svjedok eksplozije, kazao je kako je sretan što je živ nakon što je nešto što je zvučalo i i zgledalo kao bomba eksplodiralo svega 30 metara od njega.

Bruxelles se već više od godinu dana nalazi u najvećem stupnju sigurnosti nakon što je grad doživio nekoliko terorističkih napada u ožujku 2016. godine. Tada su, podsjetimo, teroristi u tri koordinirana napada napali zračnu luku i stanicu podzemne željeznice.

Tada je ukupno poginulo 32 ljudi, a 300 ih je bilo ozlijeđeno. Sva trojica terorista koje su povezali s Islamističkom državom poginuli su u tim napadima. Također, teroristi su bili povezani i s onima koji su izveli napad u Parizu 2015. godine.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.