Ekskurzija u Španjolsku ili ne? Dilema za roditelje maturanata

Putovati u Španjolsku ili ne? – velika je odluka bila pred roditeljima djece koja planiraju posjetiti ovu najpopularniju destinaciju maturanata.

Dok jedni smatraju da je zbog nedavnih terorističkih napada rizik za destinaciju previsok – dio se maturanata iz Hercegovine sprema na put slijedeći tjedan. Ljubušaci su, ipak, odgodili putovanje.

Marta i Anđela – spremne su za put. Nestrpljivo iščekuju četvrtak, kada će zajedno s ostalim maturantima posuške Gimnazije krenuti put Italije – a onda konačno Španjolska.

“Ipak je želja da odem u Barcelonu nadvladala strah. Kad sam pričala sa svojim roditeljima, došli smo do zaključka da danas u svijetu nigdje nije sigurno, možda je Barcelona danas najsigurnija zbog povećanih mjera sigurnosti zbog napada, ali gdje god da odemo stvarno nije sigurno”, kaže Marta Kondža, maturantica.

“Za razliku od svojih roditelja, nisam osjećala pretjeran strah, dok su oni bili u dilemi – hoće li me pustiti ili ne. Bila sam ustrajna da ih nagovorim i mislim da smo u dobrim rukama s profesorima koji nas vode”, smatra Anđela Anić, maturantica.

Do kraja sljedećeg tjedna u Španjolsku će iz Posušja otputovati i strukovnjaci kao i širokobriješki gimnazijalci. Odluku su donijeli roditelji – njih oko 260 iz Zapadnohercegovačke županije nije tražilo odgodu putovanja unatoč preporuci Federalnog ministarstva obrazovanja. Iz državnog Ministarstva vanjskih poslova pozivaju na oprez.

“Imajući u vidu karakter terorističke prijetnje, ne samo u Španjolskoj nego, nažalost, širom Europe i svijeta, Ministarstvo vanjskih poslova svim građanima savjetuje oprez na mjestima gdje zalaze turisti i mjesta masovnog okupljanja, te savjetujemo praćenje informacija i upozorenja nadležnih sigurnosnih institucija u toj zemlji”.

A da je rizik za ovu destinaciju previsok – smatra Ivica iz Ljubuškog. Iako će, kaže, njegova kćer ići gdje i većina – glasao je protiv odlaska u Španjolsku.

“Pojedini roditelji su dali čitav iznos, ja sam dao pola iznosa. Međutim moj osobni stav je da se promijeni destinacija i da idu na neko drugo mjesto”, kategoričan je Ivica Boras, roditelj.

Obje ljubuške škole, zajedno s roditeljima, procijenile su da u ovom mjesecu nije trenutak za putovanje.

“Tako da smo htjeli odgoditi ekskurziju, jednostavno radi situacije. Roditeljski je također bio, tako da su i roditelji bili složni da se odgodi. S agencijom nismo imali problema, i oni su bili tu da se odgodi, nadamo se da će oni sada posložiti te svoje datume”, pojasnila je Snježana Slišković, Srednja strukovna škola Ruđera Boškovića Ljubuški.

Ljubuški maturanti još ne znaju datum polaska – nadaju se sredinom 9. mjeseca.

Pogledajte prilog Federalne televizije

Putovati u Španjolsku ili ne? – velika je odluka bila pred roditeljima djece koja planiraju posjetiti ovu najpopularniju destinaciju maturanata.Više na: www.federalna.ba/bhs/vijest/213142

Posted by federalna.ba on Sunday, 27 August 2017

(Federalna.ba)


15 komentara

  • Ekskurzija u busom španjolsku je svakako budalaština. Mislim da učenici ne razmišljaju o tome koliki je teret biti 4 dana u busu. Uzmete turu prag-beč, em je “blizu”, em se možete u pravom krevetu odmoriti. Što se tiče sigurnosti, to je trenutno svugdje isto.

  • Strukovnjaka 20 a ovi iz Gimnazije koda su popili pamet cijelog svijeta. Voze se 4 dana ziva budalastina. Opijanje i drogiranje culo se prosle godine pa je neko morao po svoje dijete u Spanjolsku. Toliko o Sirokom.

    • kretenko, radi se o jednom pojedincu a ne o cijelom Širokom Brijegu. Ko ti je kriv kada si sama zakazala u odgoju. (vrijedi i za muški rod)

  • Nemorate ih unaprijed osuđivat.Nije valjda da se cijela gimnazija opija i drogira.U drugim skolama je sve super , samo širokobriješka gimnazija vam nevalja.U svom skolama ima i dobri i losi ucenika ,ali je samo na S.B vika.

  • Na svakoj ekskurziji ima droga i bit će pa i na širokobriješkim to je činjenica. Većini učenika je cilj ekskurzije feštanje, druženje i opijanje, samo da nisu kući. I to je sasvim ok, al onda ne shvaćam budalaštinu odlaska u španjolsku? Odvedi ih u velegrad Neum na tjedan dana bit će im bolje nego da se taru u busu 4 dana. Žao mi je jedino što sve novije generacije ne vide mane tih dalekih destinacija i koliko potencijalne zabave propuste jer su u busu.

  • Vi il niste normalni il stvarno nemate drugog posla. Kako vas nije sramota olajavati sve radi par pojedinaca. Raspitajte se malo znalo se dogoditi da su dijeca bila takva da se casa nije razbila a o tom sute. Pa ljudi moji koje orgijanje i opijanje to mogu samo oni koji to kuci nauce. Vi se okanite tude dijece i to je njihov izbor.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.