Ekolozi upozorili na visoku koncentraciju olova u zraku u blizini Notre Damea

Ekološke grupe i jedan od najvećih francuskih sindikata pozvali su u ponedjeljak na pojačane mjere kako tijekom radova na čišćenju vatrom razorene katedrale Notre Dame radnici i mještani koji se nalaze u blizini katedrale ne bi bili izloženi prekomjernim količinama olova.

Pariška regionalna administracija prekinula je posao čišćenja slavne pariške katedrale prošlog mjeseca pod pritiskom inspektora rada zabrinutih zdravstvenim rizicima koje predstavljaju tone olova koje su izgorjele u travanjskom požaru.

Administracija planira nastaviti s radom ovog tjedna na strožim procedurama dekontaminacije “kako bi se spriječilo svako oslobađanje zagađenih elemenata izvana”.

Predstavnici ekoloških grupa i sindikata CGT priopćili su, međutim, kako ne misle da su sigurnosne mjere provedene do sada dovoljne. Oni su zatražili redovno ažuriranje grafikona koji prikazuju razinu zagađenja od olova u zraku.

Radničke i ekološke grupe također inzistiraju na stvaranju medicinskog centra koji bi nadzirao zdravstveno stanje vatrogasaca, radnika i mještana.

Na stotine tona olova koje se nalazilo u kupoli i krovu Notre Damea otopilo se tijekom požara koji skoro da je uništio kompletnu katedralu.

Razine olova još su povišeni na nekim lokacijama unutar Notre Damea, kao i na tlu u obližnjem parku, sudeći po pariškoj regionalnoj zdravstvenoj agenciji. Ta područja zatvorena su za javnost od 15. travnja.

Za efikasnost mjera dekontaminacije u toj regiji, apsolutno je neophodno da se ta lokacija ogradi, izjavila je Annie Thebaud-Mony, suosnivačica grupe za zaštitu zdravlja i okoliša Henri Pezerat.

Vikar Notre Damea Patrick Chauvet priznao je da olovo može ući u atmosferu iz velike rupe na krovu katedrale, ali je odbacio gradnju štita koji bi suzbio emisiju olova prije nego što se radovi na čišćenju katedrale nastave.

Anne Souyris, zamjenica gradonačelnice Pariza zadužena za zdravstvena pitanja, izjavila je da su nove informacije o razinama olova spremne za objavljivanje u utorak.

Pariške vlasti naredile su nove provjere škola i centara za dnevnu njegu u okolini Notre Damea i preporučile su testove krvi za djecu mlađu od sedam godina i trudnice koje žive u blizini.

Djeca su posebno podložna zdravstvenim problemima od izlaganja i trovanja olovom, prenosi Associated Press.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.