Ekološki incident: U Spreču se izlila veća količina opasnih tvari

U petak u kasnim poslijepodnevnim satima došlo je do incidentnog ispuštanja bazične tekućine (pH 12) iz taložnika “Bijelo more” kompanije SISECAM SODA Lukavac u rijeku Spreču i okolno poljoprivredno zemljište.

Odmah po saznanju za ovo incidentno zagađenje na lice mjesta je izašao Županijski tužitelj Tuzlanske županije, Federalni inspektor za vode i Federalni inspektor zaštite okoliša Federalne uprave za inspekcijske poslove.

O nastaloj situaciji obaviještena je i nadležna Policijska uprava, Civilna zaštita, Agencija za vodno područje sliva rijeke Save i Republička uprava za inspekcijske poslove RS.

S obzirom na to da su u vode I kategorije rijeke Spreče i okolno poljoprivredno zemljište dospjele veće količine opasnih tvari koje su prouzročile zagađenje, te da mogu nastati ozbiljne posljedice na kvalitetu vode i zemljišta te time ugroziti živote ljudi i životinja, Federalni vodni inspektor je postupio po svojim ovlastima i proglasio je III stupanj ugroženosti.

Ovlaštene osobe Agencije za vodno područje sliva rijeke Save već uzimaju uzorke vode u pravcu Gračanice prema Karanovcu na liniji razgraničenja FBiH i RS.

Stanovništvo koje koristi vodu iz rijeke Spreče za zalijevanje poljoprivrednih površina nizvodno od Lukavca, kao i bunare koji se nalaze u blizini poziva se da ih ne koriste dok se ne utvrdi stupanj zagađenja voda i zemljišta nastao ovim incidentnim zagađenjem.

O rezultatima analiza javnost će biti informirana u što kraćem roku.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.