Ekipi RTV Herceg-Bosne zabranili snimanje tvrđave u Blagaju

Nepoznate osobe ekipi RTV Herceg-Bosne zabranile su snimanje tvrđave u Blagaju.

RTV Herceg-Bosne je htjela snimiti mjesto rođenja kraljice Katarine Kosače Kotromanić u Blagaju pored Mostara povodom 545. godišnjice njene smrti, no u tome su ih spriječile nepoznate muške osobe.

Njihovoj TV ekipi zabranili su ulazak na snimanje tvrđave o čemu su obavijestili MUP HNŽ-a, a očekuju kako će se o svemu oglasiti i gradska uprava.

Razlog sprječavanja snimanja kadrove stare tvrđave prilikom obavljanja radnog zadatka kojim će se pozabaviti nadležne službe je zasad nepoznat.

Kraljica Katarina Kosača Kotromanić, pretposljednja bosanska kraljica koju Hrvati časte kao blaženicu, rođena je u Blagaju, u srcu Hercegovine. U tragičnom trenutku, kod prodora Turaka na ova područja zatiče se u Bosni; odvojena od svoje djece koja su završila kao tursko roblje. Preminula je u Rimu te se nikada nije vratila u svoje rodno mjesto.

U vrijeme kada su u Bosanskom kraljevstvu postojale dvije ‘struje’; jedna koja je zbog osmanske prijetnje smatrala da se treba oduprijeti Osmanlijama, a predvodio ju je kralj Tomaš. S druge strane, herceg je pripadao ovoj drugoj strani ka je bila sklonija pregovorima s Turcima jer je on u svojim sukobima sa susjedima, pa i s kraljem, koristio njihove usluge.

Događa se savez kroz vjenčanje kraljice Katarine i ona u dobi od 22 godine postaje bosanska kraljica. Zbog toga o posljednjim desetljećima Bosanskog kraljevstva ne možemo govoriti, a da ne spomenemo kraljicu Katarinu, rekao je za RTV Herceg Bosne povjesničar Anto Ivić.

Više pogledajte u prilogu RTV Herceg Bosne.

(www.jabuka.tv)

11 komentara

  • Ne unosite gluposti u komentarima zna se odavno koja obilježja mogu doći na zaštićeni objekat a ne koristiti za političke teme

    • Koja obilježja krkane jedan? Kaži barem na što misliš, što ti smeta i zašto ti smeta? Da nije polumjesec i zvijezda, arapska zastava ili nešto treće?

  • Mostar je od ratni događaja 90 tih grad s hrvatskom većinom.
    Zato sad SDA traži izmjenu statuta, da bude kao u poratnom periodu, 3 većinske hrvatske općine na zapadnoj strani, 3 većinske bošnjačke općine na istočnoj strani.
    Da se zaštite s juga, blagaj, buna, ortiiješ . Dole se dosta doselilo našeg naroda iz Konjica i Jablanice.

  • Pa ko im može zabraniti snimanje.Popneš se na obližnje brdo i snimaš.Onda odeš na policiju i dođeš sa njima,pa da vide te junake.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.