Ekipa Stabline pobjednik 18. Maratona lađa na Neretvi

Održan je još jedan Maraton lađa na Neretvi. U svakom kontekstu je vidljivo da je ta neretvanska manifestacija postala punoljetna: 33 istovjetne natjecateljske lađe bile su premalo da u njih stanu sve posade koje su htjele junački izveslati 22,5 km dugu stazu od Metkovića preko Jerkovca, Kule Norinske, Krvavca, Opuzena, Komina, Banje, Šarić Struge, Rogotina, Čeveljuše, Stabline sve do Ploča.

Maraton je spomen na Neretvanske gusare, hrabre veslače, koji su pod vodstvom kneza Domagoja još u 9. stoljeću u neretvanskim lađama porazile moćnu Mletačku okupatorsku mornaricu. Mletački dužd Partezipazio 866. godine sklopio je s Neretvanima mir, bolje rečeno – priznao poraz i od tada je plaćao porez za prolazak Mletačkog trgovačkog brodovlja Neretvom, piše DalmacijaNews.com.

Organizatori i idejni začetnici Maratona spasili su ovo tradicionalno neretvansko plovilo od nestanka i čine ga svjetski poznatim. Neretvani su u nekoliko zadnjih godina svojom lađom preveslali La Manche, preveslali su čak od Neretve cijeli Jadran sve do Italije, plovili su u Brestu, po Novom Zelandu, a za lađu se pročulo u svim dijelovima Hrvatske.

Na Maraton dolaze ekipe iz Primorsko-goranske županije, iz Siska, Bjelovara, Zagreba, s otoka Korčule, a tu su i susjedi iz Čeljeva, Gabele, talijanske pokrajine Molise, te Vojvođani iz Sombora. Osim Latvijki, koje su veslale ženski Maraton, sad je tu i posada njihovih sunarodnjaka, koji veslaju revijalno.

Prije nekoliko godina, izrađene su 33 jednake lađe, kako bi natjecanje bilo što regularnije. Vodeće ekipe treniraju tijekom cijele godine. Mnogi lađari, nakon napornog rada u polju, „za odmor“ odveslaju par kilometara Neretvom i njenim pritokama, ili se jednostavno „zalete do Pelješca“.

Neke pobjedničke lađarske posade uložile su osvojene novce u izgradnju teretana u kojima lađari, ali i drugi mještani mogu vježbati tijekom cijele godine. Maraton je donio puno dobra Neretvanima. Jednostavno se isplatilo spašavanje lađe, koja se danas koristi i kao atrakcija na foto safarijima po Neretvi, Maloj Neretvi, Norinu, Baćinskim jezerima…

Također, u televizijskim reportažama često vidimo da se lađa ponovo koristi u berbama najslasnijih neretvanskih mandarina i dinja.

Start je protekao bez većih problema: sudaranja, potapanja, ispadanja članova posade u Neretvu… Nakon što je Zoran Bebić Beba svojim gromkim glasom otpjevao Lijepu našu, zagrmio je kuburaški plotun, veslači su mirnu Neretvu pretvorili u kotao, uzavrela je i čak 42 lađe istovremeno su se zaputile prema svom cilju u Pločama. Odmah na cilju odvojili su se favoriti. Prvih 300 metara poveli su Gusari iz Komina, odmah uz njih Stablina i Crni Put, javlja DalmacijaNews.com.

Već tada bilo je jasno da će se među ovim posadama tražiti pobjednik. Nekoliko kilometara nizvodno, u Kuli Norinskoj lađe su bile jedna drugoj u pariću ovim redoslijedom: Gusari Komin, Crni Put, Stablina. Ali svaki čas događali su se pokušaji preveslavanja među ova tri favorita. Na izlasku iz Kule, Stablina uspijeva preveslati Crni Put, s lica mjesta su javljali da je Crni Put nekako čudno zastao.

Što je Alka u Cetinskoj krajini, to je Maraton lađa u dolini Neretve 🙂 http://bit.ly/1IPsnE9

Posted by HRT Vijesti on Saturday, 8 August 2015

Međutim, u Krvavcu, sljedećem mjestu na Neretvi, Stablina se odvažila u pokušaj pretjecanja kominskih Gusara. Crni Put je lagano veslao „u njihovoj vodi“ činilo se da tako čuvaju snagu za kasnije. Spektakularan doček bio je u Kominu. Torcida je zapalila više od 150 bengalki, dimnih bombi, Komin je gorio. Vatreni Kominjani bodrili su svoje Gusare, tražeći od njih pobjedu. Međutim, žilavi i uporni Stablinari nisu dozvolili da se Gusari odvoje tamo gdje su najjači, u svome Kominu.

U najavi Maratona, Ivan Šabjan, legendarni hrvatski veslač i ovogodišnji trener Stabline, te bivši trener Gusara iz Komina, najavljivao je da je svoju ekipu pripremao za borbu u Crnoj Rici. To je desna pritoka Neretve: uska, vijugava, s puno fizičkih prepreka u kojima ne mogu usporedno proći dvije lađe. I bi tako!

Stablina je puhala za vrat Gusarima Komin u svakom riječnom zavoju, pritiskala na svakom malom komadu pravca. Sitna dekoncentracija kod jednih, trenutak lucidnosti kod drugih, i Stablina je zasjela na prvo mjesto! Stablina nikad prije nije osvojila Maraton lađa.

Njihove lađarice potukle su Gusare Komin žensku ekipu prije samo par dana, na sveopće iznenađenje u Neretvi. To je bio motiv više. „Krepat, ma ne molat“, bilo je u mislima odvažnih, snažnih i upornih Stablinara. U ovim presudnim trenucima nije više bilo pitanje snage, važna je bila glava! Tko će mentalno izdržati do kraja?! Kroz Čeveljušu je prva proveslala ekipa Stabline i bili su na ulasku u svoje mjesto, koje je doslovno gorjelo: bengalke na mostu, uz rijeku, na pratećim brodicama i gliserima, razdragano mnoštvo bodrilo je svoje ljubimce. I Stablinske lađarice vikale su iz petnih žila bodreći svoju posadu.

Kroz most u Stablini prvi prolaze lađari Stabline, njima u pariću su Gusari Komin! Slijedi širokih 400 metara prije ulaska u pločanski zaljev, Stablina ne ispušta vodstvo! Crni Put zaostao je u međuvremenu par stotina metara. Stablina je zadržala prednost do kraja s par sekundi prednosti ispred Gusara Komin.

Muška ekipa Stabline ponovila je nevjerojatni uspjeh svojih lađarica i zasluženo osvojila 18. Maraton lađa po prvi put u svojoj povijesti. Zasluženo, nakon nekoliko godina u vrhu. Zaista je šteta da je ove godine zabranjen zajednički ulazak u cilj, jer su Gusari iz Komina jednako zaslužili prvo mjesto. Kakva će to biti noć prvaka u Stablini! Proslava dvostruke pobjede: lađarica i lađara, javlja DalmacijaNews.com.

Bio je ovo nezaboravan Maraton. Organizacijski je vidno dignut na viši nivo unatoč manjim problemima i kadrovskim promjenama prije samo koji mjesec. Glave su skupljene na kup, puno stvari bilo je zaista bolje. Letvica je dignuta na višu razinu.

(www.jabuka.tv | Foto: Zdravko Jakiša)

Komentiraj: