Eifellov toranj mijenja boju

Eiffelov toranj upustio se u najveću obnovu u svojoj 130-godišnjoj povijesti kako bi bio u najboljem izdanju za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine. Među ostalim, dobit će zlatnu nijansu.

Ne samo da će svih 19 prethodnih slojeva boje biti uklonjeno, nego će pariška ikona ostati bez prepoznatljive smeđe boje koju nosi od 1968. Bit će zamijenjena žuto-smeđom koju je za svoj spomenik osobno želio Gustave Eiffel.

To će tornju dati ‘zlatniju nijansu’ od boje kakvu smo dosad vidjeli, baš u vrijeme Olimpijskih igara, rekao je Patrick Branco Ruivo, direktor tvrtke koja upravlja tornjem.

Renovacija 324 metra visoka tornja, sastavljena od 18.000 metalnih dijelova pričvršćenih s 2,5 milijuna zakovica, koštat će 50 milijuna eura.

Uklanjanje starih slojeva boje rizično je zbog prisutnosti olova pa radnici moraju poštivati stroge zdravstvene protokole.

Eiffelov toranj dobiva novi sloj boje svakih sedam godina, kao i zaštitu od vjetra, sunca, zagađenja i korozije. Radovi bi trebali biti završeni do kraja iduće godine.

Zašto je Gustave Eiffel izabrao žuto-smeđu? Vjerojatno zbog toga da bi toranj odražavao čitav Pariz u kojemu prevladavaju zgrade od vapnenca, rekao je Pierre-Antoine Gatier, glavni arhitekt obnove francuskih povijesnih spomenika koji je odlučio o promjeni boje, prenijela je Hina.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.