Egipat: Dočekajte Novu godinu u ljetnom ambijentu

Egipatski turistički centar Sharm Al-Sheikh, na južnom kraju poluotoka Sinaj na Crvenom moru, spreman je da dočeka turiste iz cijelog svijeta koji žele da predstojeće blagdane dočekaju u ljetnom ambijentu.

Zahvaljujući odmaralištima na Crvenom moru Egipat ima ljetni turizam 12 mjeseci u godini. Za turiste iz Europe koji žele doživjeti ljeto zimi ili dočekati predstojeće božićne i novogodišnje praznike u ljetnom ambijentu, najbliža destinacija je Sharm Al-Sheikh.

Nema razloga za strah

Pomalo nestvarno izgleda kako je grad u kojem turisti uživaju u sunčanju i kupanju kao u ljetnim mjesecima okićen dekoracijom vezanom za Božić i Novu godinu: jelke, Djed Mraz, saonice, pahulje…

Turistički radnici ističu kako je situacija svakim danom sve bolja. Prije egipatske revolucije 2011. godine Sharm al-Sheik je bio pun, ali je zbog događaja u gradovima udaljenim po 600 kilometara, kao što je prijestolnica Kairo, došlo do drastičnog pada broja turista.

”Ništa se nije dogodilo ovdje, nema nikakvog razloga za strah”, poručuju turistički dužnosnici u razgovoru s predstavnicima bh. medija koji su posjetili ovo ljetovalište.

U veljači ove godine se dogodio teroristički napad na autobus u Tabi na sjeveru Sinaja, ali je južni Sinaj potpuno siguran i “netočno je ono što mnogi mediji javljaju”.

Zbog tog napada je 16 europskih zemalja, među kojima nisu bile Velika Britanija, Rusija i druge zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, suspendiralo letove za Sharm al-Sheikh, ali je zabrana u potpunosti ukinuta 30. rujna.

Pojedinačni izleti iz BiH

Premda će zbog svega trebati vremena da se situacija dovede na razinu prije revolucije, turistički djelatnici su optimisti.

”Egipat je apsolutno siguran, a posebno turističke destinacije”, rekao je menadžer jednog od najvećih među 254 hotela koliko ih ima ukupno u Sharm Al-Sheikhu.

Kada su u pitanju turisti iz BiH, nakon revolucije oni dolaze samo pojedinačno. Prije 2011. godine je bio izravan charter let Sarajevo-Sharm Al-Sheikh što je omogućavalo dolazak znatno većeg broja turista. Ponovno uvođenje direktnog leta preduvjet je da se broj turista iz BiH vrati na predrevolucionarni nivo.

Zanimljivo je, također, da je ove godine zabilježen i pad broja ruskih turista zbog ekonomske krize u toj zemlji.

Među brojnim atrakcijama u Sharm Al-Sheiku, izvještači bh. medija imali su priliku posjetiti kazalište na otvorenom Alf Leila Wa Leila (Tisuću i jedna noć), čija je središnja pozornica okružena replikama najvećih egipatskih povijesnih znamenitosti. Svoje vještine te večeri su pokazali egipatski konjanici. Na drugoj pozornici izvedeni su tradicionalni egipatski plesovi, uključujući neizbježni “trbušni ples”.

Nacionalni park Ras Mohamed, koji obuhvaća i kopno i more, čuven je po raznolikom biljnom i životinjskom svijetu.

Posebno su poznati koraljni grebeni, a mogu se vidjeti i kornjače, dupini i neke bezopasne vrste morskih pasa.

Ronjenje kod koraljnih grebena daje pogled na nevjerojatno bogat morski život. Stekne se dojam da se čovjek nalazi u nekom ogromnom akvariju, okružen bezbrojnim vrstama riba svih mogućih boja i veličina.

Od vrsta morskih pasa koji žive u Crvenom moru samo četiri su opasne po ljude, ali one nastanjuju velike dubine. Smatra se da ronioci imaju posebnu sreću ako vide nekog od bezopasnih morskih pasa prilikom razgledanja koraljnih grebena. Novinari iz BiH prilikom ronjenja kod nekih od koraljnih grebena nisu imali “sreću” da vide te bezopasne morske pse.

egipat_nova_godina2 egipat_nova_godina3 egipat_nova_godina4

Čeka se “bum”

Međutim, djelatnici koji organiziraju posjete ovom području kažu kako se stanje sa životinjskim svijetom pogoršalo posljednjih godina zbog nekontrolirane plovidbe i nebrige pojedinaca za okoliš.

To je nagnalo vlasti na odlučne mjere, uključujući davanje posebnih certifikata za plovidbu te edukaciju ronioca, a posjetitelji pod vodom mogu vidjeti znakove upozorenja da ne oštećuju grebene jer se koralji jako sporo obnavljaju.

Turistički operateri koji dovode turiste u ovaj nacionalni park kažu da su se od dolaska predsjednika Al Sisija na vlast turisti počeli vraćati u Egipat, ali više idu u južniju Hurgadu, iako su problemi na Sinaju daleko od Sharm al-Sheika. Izgubljeni su za sada turisti iz nekih bitnih zemalja, kao što su skandinavske zemlje, Italija, Nizozemska.

Usprkos svemu, turistički radnici najavljuju da će Egipat opet doživjeti “bum”. Egipatska vlada ima velike planove za izgradnju turističkih kapaciteta i na mediteranskoj obali. Planirano je investiranje milijardi dolara u hotele, turističke centre i drugu potrebnu infrastrukturu.

Riječ je o području s nevjerojatnom, netaknutom prirodom, čije plaže karakterizira specifični “zlatni pijesak”.

(Fena)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.