eDnevnik prezentiran u Širokom Brijegu

Prezentacija mobilne aplikacije za roditelje i učenike eDnevnik, na kojoj su sudjelovali ravnatelji osnovnih i srednjih škola u Županiji Zapadnohercegovačkoj, kao i predstavnici roditeljskih vijeća svih škola, održana je u srijedu u Širokom Brijegu.

Ona je održana u organizaciji Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ŽZH-a, Zavoda za odgoj i obrazovanje, te Centra za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru.

U školskoj 2021./2022. godini u ŽZH-u sve četiri strukovne škole počele su s eksperimentalnom primjenom eDnevnika. Pored standardne pedagoške dokumentacije i evidencije, nastavnici i razrednici paralelno vode i eDnevnik.

Centar za informacijske tehnologije je kao sljedeći korak u projektu digitalizacije izradio mobilnu aplikaciju eDnevnika za roditelje i učenike, za krajnje korisnike, priopćeno je iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ŽZH-a.

Pomoću te aplikacije roditelji će putem svojih mobilnih uređaja dobivati informacije o uspjehu svoje djece u školi i na taj način komunikacija na relaciji škola – roditelj će biti brža i jednostavnija što će imati pozitivan utjecaj na poboljšanje uspjeha kao i na smanjenje neopravdanih izostanaka učenika.

Ministrica Ružica Mikulić najavila je kako u narednom razdoblju Ministarstvo i Zavod za odgoj i obrazovanje planiraju nastaviti s opremanjem škola za primjenu eDnevnika. Osnovnim školama u Županiji upućen je javni poziv kojim iskazuju spremnost i volju za uvođenjem eDnevnika te će nakon dostavljanja njihovih prijava, Ministarstvo i Zavod nabaviti svu opremu potrebnu za eksperimentalnu provedbu, te u suradnji s Centrom za informacijske tehnologije organizirati potrebne obuke za nastavno osoblje kako bi škole mogle krenuti s primjenom u školskoj 2022./2023. godini.

Ravnateljica Zavoda za odgoj i obrazovanje Jadranka Bošnjak istaknula je kako pandemija covida-19, uz sve loše što je donijela, donijela je i jednu dobru stvar, a to je ubrzanje procesa digitalizacije obrazovanja.

Sama aplikacija eDnevnik donijet će puno dobrobiti i za nastavnike i za roditelje na način da će roditeljima olakšati pristup informacijama o uspjehu njihove djece, a nastavnicima će smanjiti vrijeme potrebno za obavljanje administrativnih poslova, kazala je Bošnjak.

Navela je planove za nastavak digitalizacije kroz opremanje svih osnovnih škola i gimnazija, od kojih će se dio realizirati do početka školske 2022./2023. godine.

Voditelj Centra za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru Tomislav Volarić naglasio je važnost digitalizacije sustava i pohvalio spremnost ŽZH-a da odgovori tom izazovu.

Centar, koju čini jedna mlada ekipa ljudi koji mogu i žele unaprijediti sustav u skladu sa sustavima naprednih zemalja, preuzeo je na sebe ulogu tehničke podrške te u suradnji s ministarstvima i zavodima kreirao aplikacije e-maticu koja je funkciji od prošle školske godine i eDnevnik koja se od ove školske godine eksperimentalno provodi u sve četiri strukovne škole u ŽZH-u. S Vladom Županije imamo potpisan sporazum na temelju kojega smo partneri u cijelom projektu digitalizacije za sve škole u Županiji, kazao je Volarić.

Članovi Centra prezentirali su svim sudionicima mobilnu aplikaciju, njene mogućnosti, način prijave, sučelje za učenike i za roditelje, te naglasili jednostavnost njenog korištenja.

(www.jabuka.tv)24 komentara

 • Pobrinite se vi za vaše kolege koji otupljuju djecu u školi pa onda nešto drugo. Kakav je to profesor matematike da ne zna uradit zadatak na ploči ako ga učenik pita da ga pojasnio On ili ona to ne uradi nego se razgalami kako to ne znate bla,bla,bla,.U biti nezna ga uradit ako ga nema na svom papiru da ga PREPIŠE jer ga NEZNA URADIT. Samo se drži svojih listova iz generacije u generaciju samo ponavlja.

  • Jeste li Vi nastavnik ili proesor,zašto govorite paušalno,otkud Vam takvo saznanje,navedite ime i prezime…niste valjda za onu drž te lopova…

 • Ovo skola danas ti je da nastavnik u razredu zada lekciju a dite idje kuci ucit s roditeljima.., sta ce ono dijete kojem roditelj nezna niti jedan jezik i matematiku.. a vi o ovoj egluposti.. latite se posla., nek vam place budu 3000 ali radite posa svoj, ne samo cipelice i kaputi i iz caršije u čaršiju..

 • Drago mi je da se uvodi e Dnevnik, sve će biti jasnije i transparentnije. U HR se ovaj sustav koristi već 20 godina. Nadam se da ćemo HR trendove primijeniti i na uređenje učionica. Većina učionica u kojima učenici borave su derutne, sram me kad dođem na roditeljski. Kad sam išla u osnovnu školu u Klanac parket se sjajio. Mislim da u zadnji 30 godina nije uložena marka u održavanje podova. Mora se na tome poraditi, sramota je da se dičimo i hvalisamo, a škole nam prokišnjavaju.

 • Prvo neke profesore treba izbaciti iz gimnazije unistili su djecu .(Roca,Paponja)Nekorektnim objasnjavanjem gradiva ,psihičkim maltretiranjem od strane doticne .Mislim znam da isad vlada komunizam,HDZ i da ih ta stranka drzi u skoli ali ovo je tuga .Zato u skorije vrijeme necemo imati doktora fizike ili matematike ,upravo zbog tih budala. A svoje frsutracije nek lijeci na svojim kćerima.Vecina ih je dosla preko veze tu,jer su im roditelji radili a sad njihova divna djeca. Tako da ih Topic,Brkic ,to dalje od Buhova nisu vidili .Dobro su nam djeca ikako zdrava izasla .Iako ima i gimnazijalaca uliguza ,uvaljivanja profesorima za bolju ocjenu .Jer ima treba za faks ,da se mogu preko veze opet upisati na farmaciju,medicinu, stomatologiju,dok drugi koji se ne znaju izboriti,posteno sute pa koju dobiju ,sve to dozivis i u skolama vidis prvi vid nepravde .Kako je tek na poslovima onda.BiH je drzava veza i poznanstava ,pogotovo partijskih a sada HDZ ovih .Tako ,ako su roditelji u HDZ u odmah djeca njihova imaju povlastice u društvu sto je bijedno, dok posteni svijet suti i iseljava ,bit ce toga jos,pozdravv

 • Pitanje za Ministricu gđu/Ruzicu Mikulić?Zasto učenici srednje medicinske škole Grude ne pohađaju Zdravstvene vježbe prevedeno (praksu)po nastavnom planu i programu.
  Kazu otezani uvjetu Corona.
  A Mostaru druga prica za njihove srednjoskolce.
  Pa evo ako netko zna!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.