EBU traži od vlasti BiH da spase BHRT

Glavni direktor Europske radiodifuzne unije (EBU) Noel Curran pozvao je nedavno imenovani saziv Vijeća ministara BiH da pomognu opstanak javnog državnog RTV servisa (BHRT), koji je u financijskim problemima zbog opstrukcija iz Republike Srpske.

Tražimo vašu hitnu potporu za javni radiotelevizijski servis u BiH. Nadamo se da će vaša nedavna imenovanja dati novi poticaj razvoju snažnog financijskog i pravnog okvira za vaš javni medij, BHRT, koji predstavlja važnu demokratsku instituciju na vašem putu k članstvu u Europskoj uniji, stoji u pismu kojega je čelni čovjek EBU, europske asocijacije javnih medijskih servisa, uputio predsjedateljici Vijeća ministara BiH Borjani Krišto i državnom ministru prometa i veza Edinu Forti.

Preslika pisma upućena je i voditelju izaslanstva EU u BiH Johannu Sattleru, visokom međunarodnom predstavniku Christianu Schmidtu, te brojnim međunarodnim dužnosnicima angažiranim u Bosni i Hercegovini.

Bosanskohercegovačka radio televizija (BHRT) dugi niz godina je u financijskim problemima, a njihova dugovanja premašila su 40 milijuna eura, ponajprije zbog toga što entitetski javni emiter Radiotelevizija Republike Srpske (RTSR) ne uplaćuje dio pristojbe za posjedovanje RTV prijamnika državnom servisu, prenosi Hina.

Državnim zakonom je definirano da emiteri RTRS i Federalna radiotelevizija (RTV FBiH) prikupljaju pristojbu na području tih entiteta, te da državnom RTV servisu uplaćuju 50 posto prikupljenih sredstava. RTRS godinama ne uplaćuje taj iznos i zadržava ga za sebe. Njihova dugovanja trenutačno iznose više od 37 milijuna eura, što je također predmet višegodišnjeg sudskog spora.

Uz to BHRT duguje i EBU-u iznos od osam milijuna eura. Zbog toga je BHRT na granici financijskog opstanka. U nekoliko navrata su im bili blokirani računi, te se ne uplaćuju doprinosi na plaće.

Čelni čovjek EBU Noel Curran je ukazao i na izvještaj Europske unije o BiH za 2022. u kojemu se navodi kako je državni javni servis u “ozbiljnoj opasnosti od gašenja”, te upozorio kako jedan od uvjeta za bosanskohercegovačko približavanje Europskoj uniji predstavlja osiguranje financijski održivog i profesionalno nepristranog javnog državnog RTV servisa.

(www.jaubka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.