Džeba: Demokratska fronta ulaskom u vlast vraća dugove za izbor Komšića u predsjedništvo

Damir Džeba, izaslanik u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i jedan od lidera mostarskog HDZ-a, kazaoje kako je ulazak Demokratske fronte u partnerstvo sa Strankom demokratske akcije ”vraćanje duga za izbor Željka Komšića”.

On je u izjavi za N1 rekao da ”to nije teka tajna” za bilo koga tko prati politička zbivanja u Bosni i Hercegovini.

Bošnjaci su jednostavno u ovom izbornom inženjeringu Hrvatima nametnuli člana Predsjedništva i to je ono što frustrira sveukupne odnose kada su u pitanju Hrvati i Bošnjaci. Trebamo vidjeti na koji način da dovedemo izborna pravila da jedan narod ne bira drugom predstavnike, rekao je Džeba.

Na pitanje kakve veze ima SDA s izborom Komšića u Predsjedništvo, gost N1 kazao je da ”to ne smatra samo on”.

Ne smatram samo ja već bilo koji novinar ili istraživač koji više prati politička zbivanja u BiH. Ulazak DF-a u bošnjačku kvotu je vraćanje duga. Ulazak DF-a je vraćanje duga za izbor člana Predsjedništva. To nije neka tajna, dodao je on.

HDZ razgovara s predsjednikom SNSD-a i strankama koje predstavljaju srpski narod.

Razgovaramo i s Bakirom Izetbegovićem koji se predstavio kao lider bošnjačkih stranaka. Tri reprezentacije naroda koje su dobile na ovim izborima i jednostavno mora se razgovarati. DF je sebe prepoznao kao bošnjačku stranku, poručio je Džeba za N1.

Naglasio je da u BiH danas ne postoje koalicije u modernom smislu.

Ovdje nema koalicija u modernom političkom izričaju već nužne na osnovu izbornih rezultata. Ovi razgovori održani u središnjici HDZ-a u Mostaru daju nadu jednu da se što prije sastavi vlast, prije svega Vijeće ministara i onda bi to trebala biti dobra osnova da se počne razgovarati oko onog što je uvjet za Federalnu vlast. Ne bismo smjeli ući u 2020. bez novog izbornog zakona, rekao je on.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.