Džaferović u UN-u: Zapad zbog rata u Ukrajini ne smije zaboraviti na BiH

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović pozvao je u srijedu Zapad da unatoč ratu u Ukrajini zadrži pozornost na njegovoj zemlji kako bi se osigurao mir i stabilnost ne samo u njoj nego i na cijelom zapadnom Balkanu.

Džaferović je u popodnevnim satima govorio u New Yorku na zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda iskazavši u ime BiH potporu Ukrajini u njezinom suprotstavljanju ruskoj agresiji.

Istodobno je upozorio kako ta kriza ne smije dovesti do toga da se zaboravi na stanje u BiH ističući kako je u protekloj godini zemlja bila suočena s opasnim pokušajima destabilizacije.

U proteklih nešto više od godinu dana u BiH je na sceni bio udar na 27 godina provedbe Daytonskog sporazuma kroz pokušaj rasformiranja državnih institucija, kazao je Džaferović očito aludirajući na blokade koje su dolazile iz Republike Srpske, čije su vlasti praktično onemogućile funkcioniranje državne vlade i parlamenta nezadovoljni intervencijama visokog predstavnika Valentina Inzka, a zatim i njegova nasljednika Christiana Schmidta, prenosi Hina.

Džaferović je u New Yorku ustvrdio kako je uz to Schmidt danas izložen dodatnim pritiscima da poduzme mjere koje bi “oslabile jedinstveno države” i vodile “novim etničkim podjelama”.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH pozvao je države-članice UN da zajamče nastavak vojne misije Europske unije “Althea” kada se o tome u studenome bude glasalo u Vijeću sigurnosti.

Kazao je kako dugoročni vanjskopolitički ciljevi BiH ostaju članstvo u NATO-u i EU te jačanje regionalne suradnje, ali bez pokušaja nametanja bilo čije dominacije.

BiH želi dobre odnose sa svojim susjedima, uz međusobno uvažavanje, poštivanje i načelo reciprociteta. I jedino je tako moguće graditi dobre odnose s Bosnom i Hercegovinom. Svi u regiji moraju shvatiti da je geostrateška i geopolitička konfiguracija regije završena i da je put ka sigurnosti i prosperitetu put međusobne suradnje i rješavanja otvorenih pitanja, u skladu s načelima međunarodnog prava, poruka je koju je iz New Yorka Džeferović uputio susjednim državama.

(www.jabuka.tv | Foto: John Angelillo/Newscom)

4 komentara

  • Zapad ali i istok trebale bi prije svbega procesuirati zločince kao Džaferović, bivši ratni zločinac i zapovjednik mudžahedina.- Kad će ovaj koljač i kučak napokon u zatvor i na sud?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.