Džaferović u NATO-u: Neće biti raspada BiH pa ni putem mirnog razlaza

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u srijedu da Savez pozorno prati stanje na zapadnom Balkanu, uključujući BiH, na sastanku s predsjedateljem Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem koji je upozorio na opasnost od ruskog utjecaja u njegovoj zemlji.

Stoltenberg i Džaferović sastali su se tijekom dana u sjedištu NATO-a u Bruxellesu, a predsjedatelj Predsjedništva BiH govorio je i na zatvorenom sastanku Sjevernoatlantskog vijeća (NAC).

Nakon susreta s čelnim čovjekom Predsjedništva BiH, Stoltenberg je na konferenciji za novinare kazao kako je NATO duboko zainteresiran za održanje mira i stabilnosti u BiH.

Pratimo retoriku podjela i zapaljive poruke koje dolaze iz Republike Srpske i zato sada razmatramo kako možemo dodatno ojačati našu potporu, uključujući izgradnju obrambrenih kapaciteta BiH, kazao je glavni tajnik NATO-a dodajući da je cilj Saveza spriječiti svaku mogućnost izbijanja novih sukoba, javlja Hina.

Potvrdio je i kako je jedna od tema razgovora s Džaferovićem bila pridruživanje Finske i Švedske NATO-u dodajući kako je uvjeren da će se naći rješenje za to pitanje.

Pridruživanje te dvije države trenutno blokira Turska, no i hrvatski predsjednik Zoran Milanović oko toga pravi problem jer smatra da bi Hrvatska potporu članstvu Finske i Švedske trebala uvjetovati izmjenama Izbornog zakona BiH.

Džeferović je u srijedu u Bruxellesu kazao da je Izborni zakon pitanje koje se tiče isključivo njegove zemlje.

Izborni zakon je pitanje BiH i mi ćemo odlučivati o tom pitanju u skladu sa standardima Europske konvencije o ljudskim pravima. Učinili smo mnogo napora da implementiramo te odluke i cijeli svijet zna, kao i EU i SAD zbog čega ti pregovori do sada nisu uspjeli i gdje leži odgovornost za to. Želim napomenuti da je za nas neprihvatljivo da se uvjetuje bilo čiji NATO put izmjenama Izbornog zakona u BiH, kazao je Džaferović, javlja Hina.

On je pozvao NATO da nastavi pružati potporu njegovoj zemlji, ističući kako je važan dio toga suzbijanje ruskog utjecaja, a poručio je i kako neće biti raspada BiH pa ni putem mirnog razlaza na što je u utorak pozvao srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

(www.jabuka.tv | Foto: NATO)

11 komentara

 • Ko će tebe išta pitati jadniče pokvareni kad Hrvati odluče stvoriti treću teritorijalnu jedinicu BIH. Ona je praktično već tu jer je vrijeme za nju. A eto vama vaša BIH pa igrajte kolo u njoj samo se bojim da će vam biti tijesno u njoj.

 • Jok nece uvjetovat aj malo pogledaj sta su slovenci radili hrvackoj od kranjske kobasice ,vina ,krave mora izpizdili je a vas ko nece niko uvjetovat koda lezimo na plinu i nafti prdo isilovski

 • Samo HR Herceg Bosna je pravedno. Poslije toga urediti pravila minimuma države BiH. Ovo što sada rade sarajevski fašisti nije normalno. Oni bi odlučivali što će biti naša prava ma ljudi moji je lj to moguće. Zorane Milanoviću, predsjedniče hvala ti što je istina o potlačenim Hrvatima izašla na vidjelo cijelog svijeta. Potez je na tom svijetu koji se kune u pravdu. Muslimani bi kao Rusi u Ukrajini odlučivali šta Hrvati trebaju raditi. Neće vam proći, pokvarenjaci i prevaranti

 • Dzafirovic ratnici su napali Ameriku a on sada o Natou prica. Tko je davao drzavljanstva BiH teroristima. Sad nam on soli pamet. Fujjjj…

 • Amerika se u BiH ponaša kao da su Ameriku 11.09. naüale Ustaše a ne Mudžahedini koji su se borili u Muslimanskoj Armiji u BiH.

 • Da je ovaj bio prije 35 godina u Čehoslovačkoj, danas bi ona bila jača od Rusije i NATO-a. Mislim da će NATO opremiti i ojačati Bočinju.

 • Ima u Njemačkoj neki tamo Juratović i Ahmetović u SPD Njemačke. Odrekli se svojih DRŽAVLJANSTAVA da bi mogli biti Njemci i kreierte politiku u Njemačkoj i tako bolje živjeti. ( to je osobni izbor).
  Ali što se miješaju u političke odnose u BiH i RH kada su se odrekli njihovih državljanstava.
  Oni se ne zalažu u Njrmačkoj da Ausländeri koji su 30- 50 godina u Njemačkoj i plaćaju porez i NEMAJU prava glasa.
  To Juratovića ne zanima a zanima ga BiH da podgrijava nered.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.