Džaferović: Hrvatska ima ciljeve postavljene u agresiji prema BiH, EU to zna

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović optužio je Hrvatsku da prema njegovoj zemlji vodi jednostranu politiku koju je EU već odbacila dodajući da je riječ o nastojanju ostvarenja ciljeva postavljenih tijekom “agresije na BiH”, objavilo je u nedjelju sarajevsko Oslobođenje.

U intervjuu listu bošnjački član Predsjedništva BiH i visoki dužnosnik Stranke demokratske akcije (SDA) je kazao Hrvatska u odnosu prema BiH često djeluje pristrano te da i svoje članstvo u EU pokušava iskoristiti kako bi njezinu vanjsku politiku modelirala sukladno svojim interesima.

Ima tu svašta pa i nekih prikrivenih ciljeva koji se nisu ostvarili ni tijekom agresije na BiH. Naravno, takva politika Hrvatske u Europskoj uniji je na vrijeme pročitana i europske institucije nisu na to nasjele.

Mislim da je hrvatska politika postupajući na ovakav način samo sebi nanijela štetu jer su pokazali da ne mogu biti vjerodostojan sugovornik u institucijama EU kada je stanje u BiH u pitanju. BiH jednostavno ima svoj europski put a institucije EU će prihvaćati što dolazi od institucija BiH, kazao je Džaferović.

Komentirajući trenutačnu političku krizu u BiH odnosno činjenicu da ta zemlja zbog prijepora oko članstva u NATO-u još nema vlast utemeljenu na rezultatima izbora iz listopada 2018. godine Džaferović je ocijenio kako bi sada bila nužna potpora zapadnih saveznika da se izađe iz ovakve situacije a posebice SAD.

U proteklim godinama bio je primjetan pad zanimanja SAD za stanje u BiH. To je, naravno, dovelo do pojačane aktivnosti antibosanskih snaga. Europska unija koja je trebala preuzeti veći dio odgovornosti nije na taj izazov adekvatno odgovorila. Zbog toga, bar ja tako razumijem, imamo imenovanje Matthewa Palmera na poziciju posebnog predstavnika američkog državnog tajnika (za zapadni Balkan). Uvijek sam govorio da je za BiH najvažnije djelovanje na relaciji Washington-Bruxelles, kazao je Džaferović.

Izrazio je zabrinutost zbog rastućeg ruskog utjecaja u BiH istaknuvši kako se Moskva nekritički svrstava uz politiku koju vodi Republika Srpska a time u stvari pokušava realizirati svoje strateške interese u regiji.

Kazao je i kako njegov srpski kolega u državnom vrhu Milorad Dodik i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović već duže vrijeme vode usklađenu politiku koja se, kako tvrdi, temelji na nastojanjima da se BiH podijeli a država oslabi.

Ničiji unilateralni diktat ne može proći pa ni udruženi Dodik-Čović. Za svaku promjenu potreban je dogovor svih nas koji živimo u BiH, poručio je Džaferović.

(Hina)


10 komentara

  • Dzafirovicu EU- ja i citav svijet znaju za tvoje ratne ciljeve i rabote. Najveci teroristi zahvaljujuci tebi i takvima poslije rata dobise BiH drzavljanstvo, pomocu kojeg posloje pocinise najstrasnije teroristicke napade od Amerike pa diljem EU. Samo eto svijet i velike sile jos cute na te tvoje rabote. Ali do kada.????A da ne spominjemo zlocine u zoni tvoje odgovornosti u vrijeme rata nad srbima i hrvatima za koje si morao znati i znao. A neki su i prekrivani od struktura policiskih u kojima si rukovodio. Ako bude pravde odgovarati ce svatko za svoje rabote

  • Ne trebate se bojati nikoga sa strane već sebe i svoje politike kojom od BiH želite stvoriti unitarnu državu a svima je jasno da to neće moći tako biti, a svoj neuspjeh želite prikriti napadanjem susjednih država ortužujuć ih za sve i svašta. Pošto stalno radite istu politiku sami djelite BiH na tri republike a optuživat druge da to čine, svjet će shvatiti šta radite i biće na kraju ova BiH podjeljena.

  • Kad će ovaj konačno pred sud pravde. Kad će biti kažnje zbog zločina prema civilima na planini Ozren 1995, ali i prije toga. Lojavom je talibanu mjesto iza brave.

  • Potpiši Alija da je koliko avlija to njega muči on bi državu bez Srba i Hrvata a to neće dočekati niko pametan neće dozvoliti džamahiriju u srcu Evrope

  • Koja kompanija on..sejdo i ostali čaršijaši..možete doci u ZZH kad na qurcu naraste nokat.A možda ni tada.Svoje perverzije mozete raditi i dudlati jedan drugom samo u zagusljivom i zagađenom teheranu.Kome ti non stop prkosiš.?TVi cete onemogućiti Pelješki most..vi cete ovo vi cete ono.Tvoj domet su đabalesku cevapi na čaršiji i đuma.Ajde vozi poture jedno okani se ti Hrvata jer bi moga dobit po čkapi.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.