Dvostruki porez na plaće više od 600 KM?

Nakon određenoga zatišja koje je trajalo tjednima, iz Federalne vlade će prema sindikatima i poslodavcima, kako saznaje Avaz, otići novi prijedlog oporezivanja plaća u FBiH.

Naime, Avaz je od nekoliko izvora dobio potvrdu o tome da je najnovija ideja da se od dijela oporezivanja pojedinačnoga dohotka u FBiH od pet posto, koliko trenutno poslodavci moraju plaćati državi u vidu poreza na plaću, oslobode oni poslodavci koji isplaćuju, uvjetno rečeno, niže plaće, piše Dnevni avaz.

Definirati granicu

S druge strane, prema prijedlogu, s dodatnih pet posto na plaće opteretit će se poslodavci koji uposlenicima isplaćuju više plaće.

”U ovom trenutku do kraja još nije definirana granica nižih plaća. No, prema dosadašnjim projekcijama, to bi trebalo podrazumijevati sve plaće ispod 600 KM. Dakle, oni poslodavci koji isplaćuju takve plaće bit će oslobođeni plaćanja pet posto od poreza na plaće, dok će ostali biti opterećeni s porezom od 10 posto na plaće”, pojasnio je sugovornik Avaza.

Budući da je ovaj prijedlog dosta svjež, tek nekolicina ljudi je s njim upoznata.

Čelnik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović rekao je da mu taj prijedlog još nije predočen.

Osuda javnosti

”Mi smo trebali imati kolegij Ekonomsko-socijalnoga vijeća, ali to se nije dogodilo jer ga je premijer Fadil Novalić odgodio. Još ne znamo na čemu smo. Mi smo uvijek išli od toga da budu različite stope. Sada se stalo s ovom vrstom reforme. Slična je priča i s doprinosima”, kazao je Bajramović.

”Mi smo bili protiv ranijih rješenja, a i danas smo. Na prvu dobro zvuči to da se proširi porezna osnovica, a da se smanji stopa doprinosa radi neutralnoga efekta. Međutim, mislim da se prihodi od poreza na doprinose ne mogu peglati doprinosima od poreza na dohodak, jer su daleko veći u ukupnom zbiru”, ocijenio je on.

Predsjednik Upravnoga odbora Udruženja poslodavaca Adnan Smailbegović kaže da vjeruje da bi Vlada ponovno mogla krenuti s ovom pričom, posebno nakon izjave premijera da bi se izmjene zakona trebale usvojiti do kraja ožujka.

Dva ranija modela oporezivanja

Prema jednom od posljednjih predloženih modela, primanja veća od 600 KM bila bi oporezivana ukupnom stopom poreza na dohodak od 12 posto. Tako bi, na primjer, plaća od 1.000 KM bila sa 12 posto oporezovana u iznosu od 400 KM, budući da je onaj dio do 600 KM neoporezovan. Prema drugom modelu, neoporeziva osnovica se diže s 300 na 400 KM, dok porez od 10 posto na sve što je iznad nje ostaje jedinstven te iznosi 10 posto, kao i do sada.

Što se još predlagalo

12 posto na primanja veća od 600 KM
10 posto na osnovicu višu od 400 KM

(www.jabuka.tv)

12 komentara

  • Lopovski prijedlog većina privatnika isplaćuje plaće u dva dijela ispod stola i na banku sad ih osloboditi doprinosa eto im još para i jednog razloga da nastave kriminalnom praksom, inženjeri šefovi gradilišta projektanti, osigurani na 420 KM u naših političara u njihovim firmama

    • potpuno točno i slažem se .A što inspektori ne otkriju na koji način i iz čega se isplaćuje ta razlika na crno.Znaju oni to ali ako to napišu di su onda oni.PRIJEDLOG:Pregledat zapisnike i ukoliko nije to konstatirano- po brzom postupku otpustit iz službe takve inspektore(Znači do jednoga) ,a i njihove šefove sve do generalnog direktora u Sarajevu s dodatnom klauzulom:da se nikada više ne mogu zaposlit u državnu upravu.Uposlit po brzoj proceduri nove inspektore i za istu koruptivnu radnju opet isto postupiti tj.NOGIRATI GA.Pa da vidite kako se piše, a ne ovako.Oni su izvor svega lošega a i zakon koji primjenjuju tj.”izvrću”.TOČKA.

  • I ovako su veliki doprinosi i porezi na plaće koje su ionako jadne i od prosječnih se ne može živjeti.Sigurno je ovo najpametnije što naša politika zna smisliti…svaka čast

Komentiraj: