Dvije osobe uhićene zbog iznude zastupnika u županijskoj skupštini

U četvrtak, 16. svibnja 2024. godine, policijski službenici Federalne uprave policije i MUP-a Srednjobosanske županije su pod nadzorom Županijskog tužiteljstva SBŽ-a, uz asistenciju Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, proveli operativnu akciju ”Dolina”, te su tom prilikom slobode lišili dvije osobe V.B. (1975) i A.V. (1987) iz Novog Travnika.

Osobe se sumnjiče u izvršenje kaznenih djela ”Iznuda” iz članka 295. stavak 1. KZFBiH u vezi s člankom 28. KZFBiH i članka 323. stavak 1. ”Izazivanje opće opasnosti”, ”Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” iz članka 238. KZFBiH, ”Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih tvari” iz članka 371. KZFBiH.

Osumnjičene osobe su duže vremensko razdoblje s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi uz prijetnju silom od zastupnika u Skupštini Srednjobosanske županije, vršili iznudu, odnosno zahtijevali određeni novčani iznos.

Prilikom pretresa pronađena je veći broj komada vatrenog oružja, određena količina tvari koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu Cannabis, veći iznos novca, te mobilni telefonski aparati i SIM kartice koji su korišteni u izvršenju kaznenih djela.

Navedene osobe bit će predane Županijskom tužiteljstvu SBŽ-a na daljnje postupanje uz Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu.

Policijski službenici Federalne uprave policije i Ministarstva unutarnjih poslova Srednjobosanske županije nastavljaju poduzimati radnje iz svoje nadležnosti u cilju nastavka dokumentiranja kaznenih djela i drugih počinitelja koji se mogu dovesti u vezu s istim, priopćeno je iz Federalna uprave policije,

(www.jabuka.tv)