Dvije općine u BiH proglasile stanje elementarne nepogode, pojedine škole otkazale nastavu

Općine Bosanska Krupa i Sanski Most proglasili su stanje elementarne nepogode zbog poplava, koje je prouzrokovala obilna kiša u posljednja dva dana.

Na ivanrednoj sjednici Stožera civilne zaštite Unsko-sanske županije (USŽ) konstatirano je da ipak nema elemenata da se donese takva odluka za područje cijele županije, s obzirom da je situacija u drugim gradovima i općinama trenutno pod kontrolom.

Zajedno s pripadnicima Federalne uprave civilne zaštite procijenili smo da trenutno nema potrebe za uvođenjem izvanrednih mjera u svim gradovima i općinama USŽ, iako smo odlučili na dva dana prekinuti nastavni proces u svim osnovnim i srednjim školama. Najteža je situacija u Sanskom Mostu i Bosanskoj Krupi i večeras smo odmah donijeli odluku o financijskoj pomoći, tako da će obje općine dobiti po 20.000 KM, rekao je premijer USŽ Mustafa Ružnić.

Ministarstvo obrazovanja, znanosti kulture i sporta USK donijelo je Odluku o prekidu nastavnog procesa u svim osnovnim i srednjim školama u kantonu, ponajviše zbog neprohodnosti određenih lokalnih putnih dionica.

Izvanrednom sastanku u Bihaću prisustvovao je i direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, koji je potvrdio značajan angažman pripadnika, mehanizacije i pomoćne opreme u Sanskom Mostu.

Oko 120 pripadnika Federalne uprave civilne zaštite stacionirano je u središtu Sanskog Mosta. Na raspolaganju su nam motorni čamci, ekipa za eventualnu evakuaciju,medicinsku pomoć, pumpe za ispumpavanje vode, vreće za pijesak i ostala neophodna oprema. Pratit ćemo situaciju, a spremni smo za reakciju i u drugim gradovima i općinama ukoliko za to bude potrebe, istakao je Solak.

Kada su u pitanju vodostaji rijeka, Sana je nadmašila prvu kriznu točku od 380 centimetara, dok je Una u Bihaću oko tridesetak centimetara ispod kritičnog nivoa od jednog metra. Evidentirano je nekoliko manjih odrona u Bihaću i Cazinu, a trenutno je zbog izlijevanja rječice Horljave odsječeno naselje Vilenjača u Cazinu.

Poplave diljem BiH: Najkritičnije u Unsko-sanskoj županiji

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.