Dvije namirnice nikako ne biste trebali konzumirati prije spavanja

Nekoliko nedavnih studija pokazalo je kako je jelo u kasnim noćnim satima loše za zdravlje, ali i dovodi do debljanja. Međutim, dvije namirnice ljudi često unose u noćnim satima, a nikako ne biste trebali to raditi.

Nutricionist Aleksej Kovalkov objasnio je da čaša mlijeka ili, pak, čaša jogurta debljaju te da nije poželjno konzumirati ih prije spavanja.

Bolje je izbaciti sve ugljikohidrate pred spavanje. Također, ne treba uzimati ni namirnice mliječnog porijekla niti koje sadrže mliječne kiseline. Ako pijete čašu mlijeka noću, zapravo unosite u organizam jednu i po kašičicu laktoze, odnosno mliječnog šećera koji je povezan s lučenjem inzulina. Pahuljice, spori ugljikohidrati i voće također ne treba jesti prije spavanja, preporučuje nutricionist.

Umjesto toga bilo bi poželjno da jedete povrće i morske plodove u ograničenim količinama. Kovalkov također napominje da povrće ne bi trebalo termički obrađivati, jer se preradom gube nutritivne vrijednosti.

Prema rezultatima istraživača s Medicinskog fakulteta Perelman na Sveučilištu u Pensilvaniji, poznato je da kasni obroci povećavaju težinu, razinu inzulina i kolesterola i negativno utječe na metabolizam, kao i hormonske markere i druge zdravstve probleme.

Stoga izbjegavajte unošenje hrane nakon 20 sati, a ukoliko ipak morate nešto “prigristi”, izbjegavajte mliječne prerađevine.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.