Dvanaest poljoprivrednih radnika poginulo u Italiji – Jabuka.tv

Dvanaest poljoprivrednih radnika poginulo u Italiji

hitna

Dvanaestero stranih poljoprivrednih radnika izgubilo je život u sudaru kombija kojim su se vraćali s polja i kamiona koji je prevozio rajčicu, u jeku berbe na jugu Italije, priopćila je vatrogasna služba.

U nesreći, čiji uzrok još nije poznat, tri su osobe ozlijeđene, među njima vozač kamiona.

U subotu je već bilo poginulo četvero afričkih radnika a četvero je teško ozlijeđeno u sličnom sudaru s kamionom s rajčicama koje su se rasule po cesti.

Obje nesreće su se dogodile u okolici Foggie, u regiji Apuliji, gdje tisuće poljodjelskih radnika iz Afrike, ali i Poljske, Bugarske i Rumunjske beru rajčicu tijekom ljeta, pržeći se na suncu.

Premda ih je većina prijavljena, rijetki među njima rade u uvjetima i uz plaću koji su propisani zakonom, a mnogi su smješteni u neprikladnim prostorima.

Nerijetko su prepušteni na milost i nemilost “caporala” koji vrbuju radnike a ponekad su povezani s mafijaškim mrežama.

Sindikati i udruge koji godinama pružaju pomoć radnicima migrantima traže da se na vrhuncu sezone berbe u okolici Foggie uvede sustav javnog prijevoza.

Na skupu koji su organizirali u nedjelju, nakon pogibije četvero kolega, desetci afričkih radnika odlučili su u srijedu organizirati štrajk, piše Index.hr.

Radnici će se u zoru uputiti pješice do Foggie kako bi zatražili dostojanstvene radne uvjete, rekao je Aboubakar Soumahoro, predstavnik sindikata USB-a.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.