Dva slučaja kliničke smrti mladića u BiH jer su koristili nove sintetičke droge

U ambulantama Hitne medicinske pomoći Sarajevske županije u proteklih mjesec dana zabilježena su dva teška slučaja reanimiranja mladića nakon predoziranja drogom nepoznatog kemijskog sastava, objavio je Klix.ba. U Hitnoj pomoći SŽ posljednjih tjedana učestali su posjeti korisnika opojnih sredstava koji se javljaju s dramatičnim simptomima u središnjem živčanom sustavu u vidu epileptičnih napada i gubitka svijesti, a u dva slučaja i kliničke smrti mladića čije su životne funkcije bile ugašene zbog konzumiranja narkotika.

Postupak reanimacije

Prvi slučaj, navodi portal, dogodio se u Hadžićima gdje liječnici prilikom reanimacije nisu znali o čemu se radi jer je u pitanju bio mladi čovjek bez vitalnih funkcija. Liječnica urgentne medicine koja je radila reanimaciju posumnjala je da je mogući uzrok kliničke smrti predoziranje narkoticima i pacijentu dala antidot, protuotrov za opijate kako bi se uspostavile vitalne funkcije, nakon čega je mladić ponovno počeo disati. Još jedan slučaj zabilježen je u SŽ, i to u sarajevskom naselju Rakovica gdje je još jedan mladić doživio kliničku smrt, potvrdila je za Klix prim. dr. Sena Softić -Taljanović, ravnateljica JU Zavoda za hitnu medicinsku pomoć SŽ.

Centri za disanje u mozgu

Prema njenim riječima, u pitanju su dva ekstremna slučaja u kojima su imali klinički mrtve pacijente i postupak oživljavanja nije davao rezultat. Tek davanjem antidota došlo je do buđenje centra za disanje jer opijati blokiraju taj centar u mozgu. Liječnica Softić-Taljanović, koja kao liječnica Hitne pomoći radi trideset godina, je istaknula kako se s ovakvom situacijom nije susrela nikad dosad. Nova droga, sudeći prema tvrdnjama iz Hitne medicinske pomoći, još uvijek nije stigla u Mostar i Banju Luku. “Nismo imali intervencija kod pacijenata koji su se žalili na zdravstvene tegobe nakon konzumiranja ‘nove droge’, izgleda da još uvijek nije stigla do nas”, potvrdio je za “Večernjak” dr. Zdenko Klarić, ravnatelj Hitne pomoći Mostar. Isto su nam potvrdili u Banjoj Luci. “Čuli smo što se događa u Sarajevu, ali još uvijek nismo imali takvih slučajeva”, kazali su u banjolučkoj Hitnoj pomoći.

(www.vecernji.ba)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.