Dva milijuna kuna za projekte Hrvata izvan RH, potporu dobio i širokobriješki MFF

Nešto više od dva milijuna kuna dodijelila je hrvatska država za 93 projekta iz područja obrazovanja, kulture, sporta i ostalih područja od interesa za Hrvate izvan Hrvatske te 16 jednokratnih potpora socijalno i materijalno ugroženim pojedincima u Bosni i Hercegovini.

Sredstva su dodijeljena temeljem javnoga poziva koji je raspisao Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske, a na koji je stigla čak 531 prijava.

Odobrene potpore “odlaze” neprofitnim organizacijama i fizičkim osobama u 15 država, od BiH preko Srbije i Kosova do Argentine i Kanade, a njihovi se iznosi kreću do 6 tisuća do 75 tisuća kuna. Jednokratne potpore siromašnim Hrvatima u BiH iznose od 4 tisuće do 8 tisuća kuna.

Za dva projekta po 75 tisuća kuna

Dva projekta, Družijanca u Zagrebu Udruge bunjevačkih Hrvata Družijanca iz Subotice i 3. Nacionalna konferencija Udruženja hrvatsko-američkih stručnjaka, iza koje stoji istoimena udruga iz SAD-a dobila su najveću potporu, po 75 tisuća kuna.

Četiri projekta u četiri države Hrvatska je podržala sa po 50 tisuća kuna – nabavu opreme za radio postaju Radio Dux u Tivtu (Crna Gora), jačanje kadrovskih resursa Hrvatskoga nacionalnoga vijeća u Subotici (Srbija), Hrvatske novine u Eisenstadtu (Austrija) i nabavu nove hrvatske narodne nošnje za školarce u Hrvatskoj školi kardinal Stepinac u Chicagu (SAD).

Projekt koji za cilj ima izgradnju Doma Fra Mladen Hrkać, koji je predložila istoimena humanitarna udruga, odnosno zaklada iz Zagreba, dobio je 40 tisuća kuna potpore. Po pet tisuća kuna manje, dakle po 35 tisuća, dobili su Hrvatski kulturni centar Zrinski Hrvatskoga kulturnoga društva Pomurje iz Lendave i projekt saniranja kapele Josipa Plečnika Župe svetoga Mihovila u Varešu (BiH).

Za Okupljanje tisuću Ivana na Kupresu 30 tisuća kuna

Sedam projekata, među kojima i Okupljanje tisuću Ivana na Kupresu Udruge Kupreški kosci (BiH) dobilo je po 30 tisuća kuna, njih devet po 25 tisuća. Taj će iznos, primjerice, dobiti HKD Hrvatski kulturni centar iz Beograda za nabavu opreme za rad, širokobriješki klub Amater za 18. Mediteran Film Festival, NK Šujica iz Tomislavgrada za sanaciju i dovršetak svlačionice kluba, OŠ Fra Marijan Šunjić iz Novoga Travnika za zamjenu stolarije na sportskoj dvorani, Srednja škola Pero Zečević iz Odžaka za projekt Stjecanje suvremene informatičke pismenosti, Hrvatski pjevački zbor Jadran iz Buenos Airesa (Argentina) za nabavu tonske opreme.

Najviše projekata, njih 20, dobit će od Hrvatske po 20 tisuća kuna. Toliko će za nabavu namještaja i opreme dobiti 11. osnovna škola Zovik iz Gornjega Zovika (BiH) , Centar za osobe s posebnim potrebama općine Prozor – Rama za opremanje sobe za senzornu integraciju, Hrvatska čitaonica Fischer iz Surčina (Srbija) za projekt Surčin kroz povijest, Hrvatsko katoličko dobrotvorno društvo Sarajevo za nastavak izgradnje i uređenja studentskoga doma Dr. Dragutin Dujmušić, kipar Kuzma Kovačić za svečano postavljenje spomeničke biste Rajmunda Kuparea u Čileu itd.

Za prehranu hrvatske manjine na Kosovu 15 tisuća kuna

Među 17 projekata koji su dobili po 15 tisuća kuna su i projekt Narodne kuhinje Letnica (Kosovo) za prehranu pripadnika hrvatske manjine te Hrvatski susreti u Rimu 2018., koji je kandidirala Udruga Hrvatsko-talijanski mozaik iz Rima.

Za nagrade mladim znanstvenicima, projekt Njemačkoga društva za kroatistiku iz Siegena (Njemačka) odobreno je 13 tisuća kuna, po 12 tisuća kuna dobilo je šest projekata, po 10 tisuća kuna njih 14. Među njima su tiskanje knjige Hrvatska manjina u Srbiji i školovanje na hrvatskom jeziku (Srbija), Hrvatski jantar (Mađarska), Prezentacija hrvatske kulture i umjetnosti u Luksemburgu, Opremanje studija za snimanje emisije Glas Hrvata (Srbija), Stopama Hrvata u Austriji i hrvatsko-austrijska poveznica itd.

Četiri projekta dobila su manje od po 10 tisuća kuna. Zbornik radova Hrvatska izvan domovine 2, Centra za istraživanje hrvatskoga iseljeništva i Ponos domovine istoimene udruge iz Zagreba dobili su po 7.500 kuna, projektu Jezik i identitet Hrvata u Slovačkoj Ivane Čagalj iz Splita pripalo je 7.000 kuna, a Predavanju AMCA grupi Toronto: Jezična leksikografija i njezin utjecaj na očuvanje i jačanje identiteta Vlatke Štimac Ljubac iz Velike Gorice 6.000 kuna.

Navedene potpore za posebne potrebe i projekte odobrene su za 2017., a isplatit će se ovisno o mogućnostima Državnoga proračuna u ovoj godini. S dobitnicima potpora, udrugama i fizičkim osobama, Središnji državni ured potpisat će ugovore najkasnije do kraja siječnja.

(Hina)


5 komentara

 • Za” ja” : luca od toga nema koristi!! Nikakve! Pajdo, ima li to smisla da se tako daju novci lako!!! Pa to su oni dobili od oni silni posjeta po Dijaspori!! Vako ti je to: U Dijaspori postoje Udruge, ako su registrirane kao Dobrotvorne, ne placaju porez! One organiziraju zabave. Zabavljaju Nasi Hrvatski Pivaci. Novac se kupi uvik za NESTO! Npr. Auto za casnu sestru u Posavini, da more obilaziti bolesne itd! Ulaznice se naplacuju, plus Dobrotvorni prilog za npr auto! Dobije se uplatnica, ko oce . I onda taj novac ide za auto. Godisnje ima priko 40. festi! Svaki Kanton, pa slavonci, hercegovci, damosi itd,pa klubovi, pa Rastikijada! Sad ti mislis ” ova ne ide nigdi” ! Dasta vec idemo! Svi! A iz teksta si vidio da u svicu nece doc ni Kuna! Meni bi draze bilo da su novce ulozili u Temelje Uljare za Smilje nego sve ovo! Sad ti zamisli da se napravi na Ledincu velika Uljara. Sva okolna sela, gradovi, blizu granica!!! Ja sam za tvornicu! Ovo drugo more se skrpit! Prije deset godina sam tila otvoriti firmu, materijal imam, pocetni kapital , sve. Boze, koliko papira, pocelo se, ali kod nas nisam mogla naplatu izvrsit kod neki ni i godini dana! Znaci , ja zatvaram Butigu, materijal je moj i dalje. A sta sa osobljem? Pajdo, problemi! Eto tio si znati sta mislim, mislim svima dobro, da najdete posa, da morete mirno spavat, da ste sretni. Ja doli imam Obitelj, brat, diverovi. Nije lako!

 • Kreće novi cirkus financiranja opančarskih sijela ognjištarske kulturološke hrvatske misli u beiha. Ne vidim da se financijski poduprlo dokumentacijski centar koji bi trebao dobiti povijesnu ulogu u skidanju stigme UZP kojega mu je dodijelila AID putem haškog tribunala. Ne vidim da se kadrovski ojačalo ili osposobilo ovu instituciju koja nema niti dobrog zaštitara, a kamoli ikakav primjeren kadar sposoban se sučeliti AID-ovim agentima koji vršljaju od Zagreba, Beograda, Haga, Washingtona, UAR, SA, Katara, Bahreina, Turske i ostalih podupiratelja teze UZP. Stvarno je RH postala jedna jadna skupina budala, nepismena i nesposobna za suočavanje bilo kakvim ozbiljnim problemom ili je cijela država jednostavno u funkciji rastakanje nje same, a mi običan narod to nikako da shvatimo? Znači “Izborni zakon” je predizborni trik političkih arbitara za izbornu “raju”. Golemo, nema šta. To što je nezaposlenost veća od 50%, što je odlazak mladih u koje se uložili nekoliko milijadi € gotova radna snaga koja će stvarati dobit i akumulaciju za one koji niti feninga nisu u to uložili, što će današnji mladi biti starci kada odrade svoje u “demokratskim zemljama” i te buduće starce neće imati tko niti sahraniti jer oni neće imati vremena za utemeljenje svojih obitelji, što će ovakvom katastrofalnom politikom vodeće stranke u Hrvata tih istih Hrvata nestati, to nikoga nije briga. Znam da nije briga islamista, kao niti Srba jer to je njima i cilj, ali da se Hrvati koji su “dobili/jamili” mandat od naroda sami o sebi ne brinu, već se o sebi zabavili kako će gdje koga svoga instalirati, kako će koji krivotvoreni putni nalog unovčiti, kako će na državnim jaslama preživati i kako će svoje sinekure narodu prikazati kao “vitalni nacionalni interes Hrvata”. To što im je AID podvalio UZP, u suradnji sa “bratskim” srpskim narodom, nije briga konzum Hrvata, ilitiga agrokor Hrvata kako vam draže,jer pogrešna kadrovska politika zadnjh 25 godina je dovela do učvršćenja udbaških kadrova u sver strukture vlasti, a domoljubni sposobni kadrovi su upućeni na bespuća povijesne zbiljnsoti u koji labirin ih smjestiše najprije Tuđman i Šušak, a onda svi njihovi politički nasljednici. Zbilja moraš biti idiot pa giljotinu smatrati humanom metodom preodgoja počinitelja verbalnog delikta u koje i sam spadam, dok me lustrira seoska egzistencijalna inteligencija.

 • Plenki vodi Hrvatsku u potpuno pogrješni smjer,on kao da se naslađuje hrvatskim mukama kojima nas neprestano obasipa i zasipa jalova briselska administracija.
  Pa došli smo dotle da nas jedna jadna Slovenija koju ne moš nać na karti ucjenjuje.Osilili se svi ti narodi koji niti su narodi povijesni niti su to ikad i bili.
  Hrvatsku sva ta jadna bagra ucjenjuje iz gotovo svake okolne zemlje a to mogu samo zahvaljujući jalovoj i anacionalnoj hrvatskoj političkoj kamarili kojoj se živo fućka za Hrvatsku i njene interese.
  Zadnjih 17 godina ama baš svi političari vode politiku koja je suprotna hrvatskim nacionalnim interesima.
  Veleizdajnika Mesića, Račana, Sanadera, Jacu ,Milanovića Oreškovića i sada konačno Plenkija kao da nimalo nije briga što se hrvatski narod osipa i razočaran odlazi vani.
  Odlaze ljudi jer vide kakva se promašena politika u zemlji vodi.
  Tko je god protiv hrvatskih interesa bilo u Hr ili BiH, nagrađuje se za izdaju i sluganstvo strancima bilo u Briselu, Vashingtonu, londonu ili Berlinu.
  Važno je samo biti dobar slugani ulizica zapadnim mešetarima kojima se za Hrvatsku fućka koliko i nama za onaj snig iz 2012 godine.
  Pogledajte samo Njonju u plenkovićevoj vladi. Taj proleter koji je javno tražio od američke ambasade upute (2009) što još treba učiniti kako bi dodatno obespravili Hrvate u BiH,za nagradu je nagrađen časnim mistom predsjednika Sabora.Imaš takvih primjera na sve strane.
  Tko je god protiv naionalnih interes< ,prije ili kasnije bit će nagrađen za svoje antihrvatstvo.
  Trebali ste u gore napisanom tekstu spomeenuti i činjenicu da će Pupavac Milorad i njegova antihrvatska bratija dobiti od hrvatske države za ovu godinu nevjerovatnih 50 milijuna kuna.
  Skoroo duplo više nego u prošloj godini.
  To mu je nagrada za uporno rovarenje protiv Hrvatske i podrivanje njenog suvereeniteta na svakom mistu i usvakoj prigodi.
  Milorad Pupavac i njegova antihrvatska četnička bratija ,dobit će više nego duplo novca iz proračuna RH za ovu godinu od Hrvata BiH…užas , ništa drugo.
  Oni koji ruše Hrvatsku i ne mogu je smisliti iz iste te Hrvatske obilno se namiruju iz proračuna da bi još bolje pljuvali po Hrvatskoj i žešće je ocrnjivali po inozemstvu.
  Scenarij, kao da je pisan za neki niskoprodukcioni horor film ali nažalost to nije film nego stvarnost i to poprilično surova za hrvatske ljude.
  Svaka vlada gora je od prethodne.zato se mladi iseljavaju.
  Nećete naći danas državu u zapadnom svijetu koja nimalo ne haje za vlastiti narod i vodi politiku suprotnu većinskom narodu.
  Vide sve to balkanci oko nas koji nas okružuju i u svojoj bijedi i požudi za hrvatskim dobrima nastoje ušićariti i uhvatiti što god mogu jer je vlast u Hrvatskoj svakakva samo nije Hrvatska.
  Pravosuđem i nakon 25 godina drma komunistički kadar kao da smo i sad u osmdesetim godinam bivše šugoslavije.
  ljudi koji misle i nacionalno su svjesni uporno se diskreditiraju i ocrnjuju preko mnoštva antifašističkih(crvenih fašista) tiskovina i elektronskih portala.
  Čim neki Hrvat ili neka udruga domoljuba digne glas protiv antihrvatske poltiike koja s sustavno vodi,odmah se na njega digne hajka svih tih čopora lajavaca koji reže i laju na svakog tko se usudi drznuti dirnuti u njihovo vražje antihrvatsko kolo.
  Nisu Hrvatskoj danas problem ni ti jadni, impotentni i mlitavi Slovenci koji su zadnji put ratovali (valjda)protiv Ilira na ovim prostorima, Nisu nam problem ni obrijani četnici poput Pupavca , nisu nama problem niti vehabije i islamski isilovci iz Bosne , niti su nam problem Vučićevi prikriveni četnici.
  Nama Hrvatima jedini i glavni problem su jugoslaveni ,uhljebi, komunistički simpatizeri i mrzitelji hrvatske države-unutar hrvatskog naroda.
  Ništa ovi jadnici izvana ne bi mogli bez njih.
  Mogli bi lajati i režati do mile volje kao što psi laju na mjesec i opet bi im bilo zalud.Medjutim, kad se udruže sa domaćim ljevičarima, bivšim komunistima, bes sposličarima iz stotina nevladinih,Soroševih udruga, onda oni predstavljaju respektabilnu snagu unutar Hrvatske koja već punih 20 godina vodi otvoreni rat protiv samih temelja i opstojnosti države Hrvatske.
  Njima je dobra jedino ona Hrvatska koje nema.
  Ona Hrvatska koja neće biti samostalna i u kojoj će se pitati antihrvati , makar se sami dičili nekojim kvazi hrvatstvom.
  Hrvatskoj je problem ne samo peta kolona koja otvoreno rovari protiv države od njenog osnutka i koja je više manje svakom osviještenom Hrvatu odavno znana…Hrvatskoj su veći problem , puno veći ona šesta, sedma kolona koja isto tako uporno rovari protiv hrvatskih interesa a dobro je prikrivena i svakodnevno radi na rastakanju gospodarskih, socijalnih i ekonomskih interesa.Oni su najveći problem današnje Hrvatske.
  Dobro su pozicionirani na svim ključnim i strateškim mjestima ove zemlje.
  Ima ih u bankarstvu, industriji, ponajviše u tehnomenagerskoj struji koja je opljačakal Hrvatsku devedeseti i privatizirala sve što vrijedi u svoje ruke a ono što nisu mogli ili nisu smjeli, prodali su svojim nalogdavcima u stranim zemljama počevši od lključnih hrvatskih tvrtki koje su itekako donosile dobit.
  Tu mislim na Hrvatski telekom koji je za kiki riki prodam grabežljivom Dojče telekomu, mislim na banke koje su za sitniš rasprodane strancima da bi oni za samo jednu godinu vlasti nad njima već ispaltili uloženo u te hr.banke.
  Dok je Hrvatskom vladao HDZ, s prdsjednikom Tuđmanom, samo je 20% posto banki otišlo u ruke stranaca.
  Tehnomenagerska struja(baštinici iz komunizma i raznih komiteta komunističke partije)uporno su Tuđmanu radili iza leđa dok se stvarala u borbi hrvatska država.
  Toj struji su pripadali stvarni vladari Hrvatske iz sjene. Njima se fućkalo za Hdz i Tuđmana,. Oni su radili za sebe i za strane nalogdavce koji su znali za njihove tajne račune koje su imali godinam prije rata u nekim zapadnim zemljama.
  Oni su Valentić, Vedriš, Luković , Prka, Vidošević, Linić, Jakovćič, Hanžeković, razni Bandići, leke ,Radoševici, i ostala birokratska klika koja se namirila dok su drugi ginuli za Hrvatsku.
  Oni su Hrvatsku privredu i industriju namah uništili odmah nakon Tuđmana.
  Mesić, Račan i ostala koomunistička klika samo su prominili ime ali im je ćud ostala ista ..komunistička i lopovska.
  ONI SU ZA SAMO TRI GOD. VLADAVINE I.Račana ostalih 80%banaka u hrvatskom vlasništvu-prodali strancima i tako hrvatskom gospodarstvu zadali ključan udarac od kojeg se nije nikad oporavilo.
  Kad se tome pridoda izuzetno jaki uvozni lobi koji je namjerno uništavao hrvatsku proizvodnju ,nauštrub inozemnih prozvoda koje su uvozili u Hrvatsku i na njima masno zarađivali onda je hr.gospodarstvu zabijen zadnji čavao u lijes.Tako je sustavno, planski i vrlo lukavo urušena pozitivna hrvatska perspektiva na račun nekoliko stotina ljudi koji su drmali Hrvatskom za vrijeme socijalističke Jugoslavije, kao visoki funkcioneri i članovi kom.partije vrlo visoko pozicionirani U socijalističkoj Republici Hrvatskoj.
  Oni su samo promijenili partiju i člansku iskaznicu.
  Ćud im je ostala ista komunistička, naučili su u komunizmu grabiti i pitati se u svim bitnim pitanjima jedne države.
  Uspješno su se ubacili kao tehnomenagerska struja u HDZ,SDP, HNS, i neke manje stranke.
  Odatle su djelovali zajedno u svoju korist makar bili lažno zamaskirani kao pripadnici ove ili one političke opcije.
  Kad s tome pridoda Škegrina bolna računica tečaja kune koja je namjerno itekako srozana na vrlo mali broj kuna za recimo njemačku marku ili američki dolar-onda je hrvatsko gospodarstvo dobilo konačni udarac koji ga baca na pod i više se ne oporavlja usprkos svim tzv pok<zateljima nekog imaginarnog oporavka.
  Borislav škegro je radio i odradio posao za uvozno izvozni lobi i tečaj hrvatske kune je debelo precijenjen kako bi se urušilo hr.gospodarstvo.
  Jak tečaj kune /3,6) kuna za jednu marku je ebio itekako nerealan.
  To je bio tečaj ispod svakog ekonomskog opravdanja.
  Realan tečaj bi bio 5-6 kuna za jednu njemačku marku.
  Hrvatski gospodarstvenici i hr.industrija tim tečajem -osudjeni su na izumiranje i polaganu smrt.
  Ne treba ni napominjati da je prosječni ekonomist B.Škegro koji je po nesreći krojio politiku gospodarstva i financija do rata kao službenik u Zagrebu bio siromašan kao crkveni miš.
  Nije imao ni vlastiti stan ,nego ga je dobio od države. Samo10-15 g.nakon rata on je izuzetno uspješan biznismen koji ima nekoliko različitih tvrtki koje se bave raznim djelatnostima.
  Najviše farmaceutski, pripadnim im rehabilitacijskim medicinskim pomagalima kao i biljnim i kozmetičkim tvrtkama.
  Njegova imovina (po negovim riječima) vrijedila je tada oko2010, ukupno 25 milijuna eura. To je ono što se zna…i kad shvatite da u Hrvatskoj ima na stotine takvih ljudikoji su iz ničega stvorili carstvo, onda vam je jasno tko je doista upravljao i vladao Hrvatskom prvih 15 godina.
  Franjo Tuđman nije bio nikakav krivac za privatizacijsku pljačku…Šušak još manje…oni su imali samo na imu hrvatsku državu.
  Dok su se oni borili za državi ,ova tehnomenagerska struja koja je sva proizašla i izašal iz komunističkog režima bivše Jugoslavije,zasjela je na sve ključne pozicije u državi.
  Oni su imali iskustvo iz komunizma i znali su kao uspješno namaknuti vodu na svoj mlin i priko noći se obogatiti raznim spletkama dok obični ljudi a napose branitelji o svemu tome nisu imali nikakva pojma.
  Oni su iz rata izašli bogati i sa debelim konto računima. Ono što nisu smjeli uzeti za sebe prepistili su stranim grabežljivcima koji su već otprioje znali sve o njima i njihvu izvlačenju novca iz Hrvatske za vrime socijalističke RH.
  Ukratko, ratna Hrvtska je pobijedila u ratu a izgubila u miru .
  To je cijela poanta ove tužne i sumorne sage koja s dotiče današnjeg hrvatskog čovjeka.
  Neratna(birokratska, bankarska i tehnomenagerska anacionalna i socijalno neosjetljiva)Hrvatska, pobijedila je u miru onu braniteljsku Hrvatsku i ona danas suvereno vlada Hrvatskom uz potporu stranih centra moći s kojima zajedno financijski surađuje i krroji nam život svakdašnji.
  Na sam spomen neke domoljubne opcije koja bi pokušala doći na vlast i nešto promijeniti oni se zajedno skoče sa stranim agenturama i odmah u začetku takvu ideju urše da ne bi zaživjela.
  Predsjednica KG Kitarović nešto pokušava ,ona vrlo dobro shvaća< što se radi ali za sada ni ona ne može puno toga za promijeniti jer joj bacaju klipove pod noge svakom prigodom i sve čine kako se ništa ne bi prominilo.
  Takvo stanje je sad -zasad , ne znači da će tako stvari i ubuduće se nastaviti razvijati…postoji puno pokazatelja koji navješćuji ipak neke promjene koje će se u Hrvatskoj morati dogoditi.
  Te promjene će zasigurno doći makar se svi ovi gore nabrojani kvazi reformirani komunistički kadrovi tome žestoko opiru.
  Hrvatska je skoro dotakla dno i ona će ubuduće moći ići samo gore a nikako dolje, makar se svi ti slugani ii bankarsko oligarski tajkuni trudili to zaustaviti.

 • Bravo MACAK!!! Svakako ovo citati od usta do usta! Kako se Ocenas ucio!! Opet pisem ; tribate objavit knjigu! Knjigu ISTINE!! A vi to znate, koda ste tamo sa svima bili!!!???

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.