Dužnosnik SDA: “Hrvatska se prema BiH ponaša neprijateljski, a u tome prednjači Plenković”

Andrej Plenković
Potpredsjednik SDA, najveće bošnjačke stranke u BiH, Safet Softić kazao je kako, čak i ako bi se pozorno birale riječi, može ustvrditi da Hrvatska vodi diplomatski rat protiv BiH.

Visoki dužnosnik Stranke demokratske akcije (SDA) Safet Softić, koji je i zastupnik u Zastupničkom domu parlamenta BiH, ustvrdio je u ponedjeljak kako se Hrvatska sada ponaša gotovo neprijateljski prema Bosni i Hercegovini dodajući kako u tome “prednjači” predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković.

U čitavoj priči prednjači premijer Plenković koji pokazuje jedno potpuno novo lice u odnosu koji je ranije imao prema BiH. On ustvari pokazuje nešto što zaista nije prijateljsko, kazao je Softić koji obnaša dužnost potpredsjednika najveće bošnjačke stranke u BiH u izjavi za regionalnu televiziju N1.

“Izborom Komšića nije narušena bit Daytonskog sporazuma”

Softić je ustvrdio kako su netočne tvrdnje hrvatskog premijera da je izborom Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH narušena bit Daytonskog sporazuma. Kazao je kako se u BiH ne događa ništa što je protuzakonito niti se, kako po Softićevoj interpretaciji to vidi Plenković, “izigrava duh Daytona”.

Potpredsjednik SDA je kazao da, čak i ako bi se pozorno birale riječi, može ustvrditi da Hrvatska “vodi diplomatski rat protiv BiH”.

Ono što možemo slušati kada je u pitanju odnos Hrvatske prema Bosni i Hercegovini, pogotovo u zadnje vrijeme, neposredno prije i poslije izbora, jest jedan udar na Bosnu i Hercegovinu, koji vjerojatno može objasniti one Čovićeve izjave prije izbora ‘ukoliko se ne usvoji izborni zakon – pristupićemo planu B’. Ja vjerujem da je taj plan B sadržan u reakciji Republike Hrvatske u odnosu na BiH, ukoliko Čović ne bude izabran za člana Predsjedništva BiH, ocijenio je Softić koji slovi za bliskog suradnika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

Prema Softićevu tumačenju Hrvatska trenutačno svojim političkim, obavještajnim i drugim angažiranjem zapravo pokušava u BiH napraviti destabilizirajuće stanje koje bi dovelo do toga “da se nešto u mutnome ulovi” i da dođe do korjenitih promjena kada je u pitanju stanje u BiH.

“Pozivam Hrvatsku da prestane s udarima na BiH”

Upozorio je kako u  BiH ima puno stvari kojima su zbog postojećeg ustavnog ustroja nezadovoljni Bošnjaci, Bosanci i predstavnici drugih naroda pa se ne može izolirano promatrati samo pitanje načina izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH i popune Doma naroda, piše Net.hr.

Stoga sam iznenađen reakcijom Republike Hrvatske i pozivam ih da doista prestanu s ovim udarima na Bosnu i Hercegovinu. Ono što očekujemo od Hrvatske jest da će Hrvatska biti najbolji susjed BiH kojoj će pomoći na europskom putu, poručio  je Softić u ime najveće bošnjačke stranke u BiH.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić optužio je ranije u ponedjeljak Hrvatsku da dovodi u pitanje suverenitet BiH ističući kako na takav način nije moguće graditi dobrosusjedske odnose za koje se vlada u Zagrebu zalaže.

Dobrosusjedski odnosi između BiH i Hrvatske trebaju biti temeljeni na međusobnom uvažavanju i povjerenju nakon čega se mogu otvoriti sva pitanja o kojima kao susjedi trebamo razgovarati. Međutim, ovo što radi Hrvatska prema BiH nije dobro, takva aktivnost poništava međusobno povjerenje i duboko zalazi u negiranje suvereniteta Bosne i Hercegovine, kroz negiranje njene suverene vlasti izabrane na izborima, izjavio je Komšić za regionalnu televiziju N1.

Plenković: Dok sam premijer, nećemo ovu temu pustiti

Bio je to njegov komentar istupa premijera Andreja Plenkovića u kojem je on u subotu problematizirao Komšićev izbor za hrvatskog člana Predsjedništva BiH i potvrdio kako neće odstupiti od zalaganja za prava Hrvata u BiH.

“Hrvatska politika u vanjskopolitičkom smislu ovu temu neće pustiti. Dok sam ja predsjednik vlade mi je nećemo pustiti”, kazao je Plenković ističući da Hrvatska neće odustati od zaštite interesa hrvatskog naroda u BiH.

On je odbacio i tvrdnje trojice bivših visokih predstavnika međunarodne zajednice u BiH Carla Bildta, Paddyja Ashdowna i Christiana Schwarz-Schillinga da se Hrvatska miješa u unutarnja pitanja BiH.

(www.jabuka.tv)


8 komentara

  • Zate je Plenkovic gospodin a ti bosnjace neznas ni sta pricas niti razumis niti znas da pravi hrvati nece vam prepustit hrvate u vase ruke.

    4
    1
  • Bosnjaci su stvarno bolestan narod ako misle da je izbor Komsica u duhu normalizacije dobrosusjedski odnosa i na dobrobit BiH- ne… Zamisli te da su hrvati ovo ucinili njima. Ili bi rat vec poceo ili bi citava drzava bila u blokadi… U krajnjem slucaju pokazali si svoju nekulturu, drskost, bahatost i ne postivanje drugog konstitutivnog naroda koji je malobrojniji od njih… Jadno..!!!

  • Hrvatska vodi hladni rat protiv BiH i Bosnjackog naroda,ali ce im se to obiti od glavu,iselit ce i ovo malo skutora iz BiH sto ih je ostalo!!!

  • SDA- je se poistovjetila sa Komsicem, njegovim DF- om, Suljagicem i njima slicnim. A i ne cudi kadaa su upravo oni progurali Komsica za hrv. clana presjednistva.. Sada Komsicevi glavni savjetnici u uredu hrv. clana presjednistva naj veci mrzitelji hrvata, novinar Habibovic i Slaven Kovacevic… Zar to nije namjerno ponizenje hrvatskog naroda u BiH- ni..

  • Plenki to radi lijepo, lagano, smireno, pismeno ali jako ucinkovito…Malo, pomalo ali ce vecina parlamentaraca u EP- tu uvidjeti i spoznati sustinu problema u BiH- ni…

  • Krilo muslimanske braće koja kao frakcija djeluje u BiH pod nazivom SDA uzima sebi za pravo svojatati BiH kao svoju islamsku tvorevinu i ka tom cilju ih spriječava prisutnost Hrvata i Srba u istoj. Sada su na redu Hrvati kao najslabija karika i u svemu tome ih svesrdno pomažu “braća Hrvati” iz RH i “braća Hrvati” iz kradeze partije. Ovi malo galame da prikriju izdajničko djelovanje janjičara iz redova “braće” kradeze Hrvata, jer galama služi da kod naivnog naroda stvori sliku i predstavu fiktivne borbe ovih za “prava” Hrvata koja su izgubljena, a da borbe nije niti bilo.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.