Državni zastupnici u BiH imaju plaće osam puta veće nego građani

U državama balkanske regije primanja političkih predstavnika u vlasti, posebno zastupnika u državnim parlamentima, nerijetko nisu u skladu s primanjima većine građana u čije ime oni obnašaju vlast.

U pojedinim zemljama zastupnici državnog parlamenta imaju skoro 10 puta veću plaću od prosječnih mjesečnih primanja ostalih građana. No, od svih zemalja regije, ali i većine zemalja Europe, zastupnici Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uvjerljivo najviše zarađuju u odnosu na ostatak stanovništva.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna plaća u svibnju u Bosni i Hercegovini iznosila je 832 KM, odnosno 425 eura. Također, prema posljednjim službenim podacima, prosječna mirovina u BiH u siječnju 2013. iznosila je 336 KM, odnosno 171 euro.

Međutim, plaće zastupnika u državnom parlamentu u BiH kreću se od 2.500 do 3.500 eura. Prema tome, plaća državnog zastupnika je veća osam puta od prosječne plaće u zemlji. Plaće zastupnika u BiH već su za oko 12 puta od prosječne mirovine u zemlji što znači da jedan državni zastupnik zaradi za mjesec koliko jedan prosječan bh. umirovljenik zaradi za skoro dvije godine.

Nakon BiH, najveće razlike u primanjima političara i ostalih građana zabilježene su u Hrvatskoj. Prema Zavodu za zapošljavanje Hrvatske, u prva tri mjeseca ove godine prosječna plata u Hrvatskoj iznosila je 5.399 kuna, odnosno 718 eura. Prema posljednjim službenim podacima, prosječna mirovina u Hrvatskoj iznosila je 2.334 kune, odnosno 310 eura.

Međutim, zastupničke plaće u toj zemlji kreću se od 2.500 do 4.500 eura. Mjesečna plaća državnog zastupnika u toj zemlji je veća šest puta od prosječne plaće u toj zemlji. Također, plaće parlamentarnih zastupnika u Hrvatskoj veće su 14 puta od prosječne mirovine, što znači da jedan državni zastupnik u toj zemlji zaradi za jedan mjesec koliko prosječan hrvatski umirovljenik ne može zaraditi ni za godinu dana.

Slijedi Makedonija gdje je prema podatcima Zavoda za statistiku prosječna plaća u travnju ove godine iznosila 20.983 denara, odnosno 342 eura. Također, prema posljednjim podacima Zavoda mirovinskog osiguranja Makedonije, prosječna mirovina u toj zemlji iznosi oko 144 eura.

Zastupničke plaće u Makedoniji, prema dostupnim podatcima, kreću se u rasponu od 1.000 do 1.200 eura. Prema tome, najveća mjesečna plaća državnog zastupnika u toj zemlji je veća za skoro četiri puta od prosječne plaće u zemlji. Također, plaće državnih zastupnika u Makedoniji veće su za skoro devet puta od prosječne mirovine, što znači da jedan državni zastupnik u toj zemlji zaradi za jedan mjesec koliko prosječan makedonski umirovljenik dobije za devet mjeseci.

Republički zavod za statistiku Srbije priopćio je da je prosječna plaća u Srbiji, isplaćena u ožujku, iznosila 41.689 dinara, odnosno 367 eura. Prema podatcima Republičkog fonda MIO Srbije, prosječna mirovina u veljači iznosila je 24.968 dinara, odnosno 219 eura.

S druge strane, mjesečna primanja državnih zastupnika u Srbiji, prema najnovijim podatcima, kreću se u rasponu od 800 do 1.300 eura. Plaća državnog parlamentarca u Srbiji je veća skoro četiri puta od prosječne plaće u toj zemlji. Plaće parlamentarnih zastupnika u Srbiji veće su skoro šest puta od prosječne mirovine što znači da jedan državni zastupnik zaradi za mjesec koliko jedan prosječan srbijanski umirovljenik zaradi za oko pola godine.

Zavod za statistiku Crne Gore (Monstat) priopćio je da je prosječna zarada u svibnju u Crnoj Gori iznosila 480 eura. Prema podatcima crnogorskog Fonda mirovinskog i invalidskog osiguranja, prosječna mirovina u Crnoj Gori iznosi 278 eura.

S druge strane, plate parlamentarnih predstavnika u Crnoj Gori kreću se od 1.000 do 1.700 eura. Prema postojećim podatcima, plaća državnog zastupnika Crnoj Gori je veća za skoro četiri puta od prosječne plaće u toj zemlji. Također, plaće državnih zastupnika u toj zemlji veće su za šest puta od prosječne mirovine. Prema tome, jedan državni zastupnik u Crnoj Gori zaradi za jedan mjesec koliko prosječan umirovljenik u zemlji dobije za pola godine.

U ostalim zemljama Europe određena istraživanja pokazuju da je prosječna zarada zastupnika u državnim parlamentima veća za dva do tri puta od prosječne plaće ostalih građana.

Tako prema posljednjim podatcima državnih institucija, prosječna plaća u Francuskoj iznosi 2.041 euro, dok je prosječna mirovina u toj zemlji oko 1.120 eura. S druge strane, plaće parlamentarnih predstavnika u Francuskoj kreću se oko 5.514 eura. Prema postojećim podatcima, plaća zastupnika u Francuskoj je oko tri puta veća od prosječne plaće, dok je oko četiri puta veća od prosječne mirovine.

Također, prosječna plaća u Švedskoj iznosi 2.281 euro, dok je prosječna mirovina u toj zemlji oko 1.350 eura. Zastupničke plaće u Švedskoj kreću se oko 6.780 eura. Prema tome, plaća zastupnika u toj zemlji je veća za skoro tri puta od prosječne plaće, dok je veća za oko pet puta od prosječne švedske mirovine.

Isto tako, prosječna plaća u Njemačkoj iznosi 2.234 eura dok je prosječna mirovina u toj zemlji oko 1.200 eura. S druge strane, mjesečna plaća parlamentaraca u Njemačkoj iznosi oko 7.500 eura. Prema tome, plaća zastupnika u toj zemlji je veća za oko tri puta od prosječne plaće, dok je veća za oko šest puta od prosječne njemačke mirovine. (Anadolija)

(www.jabuka.tv)
1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.