Državni parlamentarci se “umorili” od nerada, najavili godišnje odmore

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto i njeni zamjenici Denis Zvizdić i Nebojša Radmanović sutra će razmatrati potvrđivanje rješenja o korištenju drugog dijela godišnjeg odmora za 2018. godinu, a koja se odnose na dva zastupnika.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH od dana konstituiranja (6. prosinca 2018. godine) do danas nije održao nijednu sjednicu. Kako smo ranije pisali, državni parlamentarci usprkos ne zasjedanju redovno su primali plaće i ostale naknade čak i u iznosu od 7.677 KM, piše Klix.ba.

Kako s plaćom idu pravo na godišnji odmor, a u tom kontekstu zakon se mora poštivati, predsjedavajuća Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto i njeni zamjenici odlučili su da na sutrašnjoj sjednici Kolegija Zastupničkog doma PSBiH razmatraju potvrđivanje tri rješenja o korištenju drugog dijela godišnjeg odmora za 2018. godinu.

Riječ je o potvrđivanju rješenja za zastupnicu Aidu Baručiju od 16. svibnja 2019. godine i dva rješenja koja se odnose na zastupnika Damira Arnauta i to od 21. svibnja 2019. godine i 24. svibnja 2019. godine. Ruku na srce, Arnaut je usprkos tome što se državni organ zakonodavne vlasti već mjesecima nalazi u potpunoj blokadi bio zasigurno najaktivniji parlamentarac u oba doma Parlamentarne skupštine BiH. On je samo u periodu od 6. prosinca 2018. godine do 6. svibnja 2019. godine imao 111 aktivnosti u PSBiH, dok je zastupnici Baručija, u istom vremenskom periodu, imala samo jednu aktivnost.

Usprkos tome što se većina parlamentaraca u praksi još od prosinca nalazi na godišnjem odmoru, s obzirom na to da ne rade ništa, to ih sigurno neće spriječiti da u kolovozu  2019. godine odu na kolektivni godišnji odmor u trajanju od tri tjedna.

Na sutrašnjoj sjednici Kolegija Zastupničkog doma PSBiH bit će govora i o usuglašavanju Kolegija Zastupničkog doma kao komisije o prijedlogu dnevnog reda 2. hitne sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Riječ je o sjednici koja je prekinuta u petak zbog nepostojanja entitetske većine iz RS za usvajanje dnevnog reda. Na ovoj sjednici trebalo je biti govora o migrantskoj krizi i aktualnoj situaciji u bh. pravosuđu.

Prekinuta hitna sjednica Parlamenta BiH, nema entitetske većine

Članovi Kolegija Zastupničkog doma PSBiH trebali bi raspravljati i o zahtjevu prvog zamjenika predsjedavajuće Zastupničkog doma Denisa Zvizdića za okončanje procesa imenovanja svih parlamentarnih komisija s ciljem punog funkcioniranja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Naime, državni parlamentarci još uvijek nisu uspjeli formirati stalna radna tijela, odnosno parlamentarne komisije koje se bave razmatranjem zakona prije nego se oni nađu na dnevnom redu državnog organa zakonodavne vlasti. Komisije nisu formirane zato što SNSD i stranke okupljene oko Milorada Dodika uvjetuju rad Parlamentarne skupštine BiH imenovanjem Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Na sjednici Kolegija Zastupničkog doma PSBiH bit će govora o Prijedlogu deklaracije o osuđenim za ratne zločine na prostoru Bosne i Hercegovine u periodu od 1992. do 1995., a čiji je predlagač zastupnik Adil Osmanović. Krišto, Zvizdić i Radmanović izjasnit će se i o zahtjevu zastupnika Saše Magazinovića za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine po hitnom zakonodavnom postupku i Prijedlogu zakona o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije, a k znanju bi trebali primiti i obavještenje zastupnika Saše Magazinovića, Jasmina Emrića i Šemsudina Mehmedovića o preuzimanju Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.