Državni odvjetnik: Vatikan je znao za zlostavljanje tisuće djece – Jabuka.tv

Državni odvjetnik: Vatikan je znao za zlostavljanje tisuće djece

Vatikan je znao za prikrivanje dječjega seksualnoga zlostavljanja rimskih katoličkih svećenika u Pennsylvaniji putem tajnih arhiva koje su biskupi slali crkvenim čelnicima u Rimu, izjavio je jučer državni odvjetnik Josh Shapiro.

Iako su katolički biskupi u Pennsylvaniji sustavno poricali seksualno zlostavljanje tisuća djece tijekom sedamdesetogodišnjeg razdoblja, potajno su dokumentirali slučajeve i često slali informacije o tome u Vatikan, rekao je Shapiro za dvije američke nacionalne emisije.

Shapiro je prvi put iznio optužbe protiv Vatikana tijekom konferencije za novinare 14. kolovoza, kada je otkrio izvješće o dvogodišnjoj istrazi seksualnoga zlostavljanja djece u Pennsylvaniji.

Uglavnom se temeljilo na dokumentima iz arhiva koje drže šest biskupija, rekao je.

Postoje primjeri da nakon zlostavljanja svećenici lažu, biskupi lažu župljanima, lažu policiji, lažu javnosti, ali onda dokumentiraju sva zlostavljanja u tajnim arhivama koje su često slali u Vatikan, rekao je Shapiro za emisiju “Ovoga jutra” nacionalnoga američkoga televizijskog kanala CBS.

Postoje određeni primjeri u kojima je Vatikan znao za zlostavljanje i bili su uključeni u prikrivanje, rekao je Shapiro.

Shapiro nije komentirao jesu li papa Franjo ili njegovi prethodnici znali za te informacije.

Nacionalni odbor za reviziju Američke katoličke biskupske konferencije (USCCB), u priopćenju objavljenom u utorak na društvenim medijima, izjavio je kako je izvješće pokazalo “kulturu šutnje” oko seksualnog zlostavljanja maloljetnika do “najviše hijerarhijske razine” Katoličke crkve, zahtijevajući promjenu, posebno među biskupima.

Držanje biskupa odgovornim zahtijevat će neovisno preispitivanje dijela biskupa kada dođe do izricanja optužbe, izjavio je Odbor, koji je 2002. godine osnovan da savjetuje USCCB o sprječavanju seksualnoga zlostavljanja djece u Crkvi.

Direktor Ureda za tisak Svete Stolice nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar Shapirovih tvrdnji.

(Hina)


1 komentar

  • I Boga ti svašta ti ćeš.Kakva vjera kakvi li bakrači ako je ovo istina?Katastrofa sve skupa.Ako je istina da su znali a nisu ništa poduzimali onda su oni užasni ljudi a i nula od vjere i vjernika.Ne piše nam se dobro, jer ovo je razvaljivanje vjere. Ali ,ako moram birati između novih spoznaja i (ne)vrijednosti naše vjere ili pederluka i pedofilije onda biram ono prvo ,tj.nove spoznaje,nove vrijednost ma kakve one bile.Ili šutiti i tolerirati ove gadosti i bljuvotine “svetih ljudi”.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.