Državljanstvo Srbije tražilo više od 50.000 građana BiH

Generalni konzul Srbije u Banja Luci Vladimir Nikolić izjavio je da su građani RS, odnosno BiH, vrlo zainteresirani za državljanstvo Srbije, što potvrđuje podatak da je do sada predano oko 40.000 zahtjeva. Nikolić je rekao da se taj podatak odnosi na vrijeme od otvaranja konzulata 2005. godine i da je tim zahtjevima obuhvaćeno više od 50.000 građana BiH, piše Blic.rs.

– Prilikom podnošenja zahtjeva za prijem u državljanstvo Srbije, građani navode razloge za dobivanje dvojnog državljanstva, ali su oni najčešće vođeni osobnim i praktičnim razlozima, kao što su studiranje ili zapošljavanje u Srbiji – rekao je Nikolić.

On je istaknuo da Zakon o državljanstvu Republike Srbije ne predviđa vremenski okvir u kojem je nadležni organ obvezan riješiti svaki pojedinačni zahtjev, ali da je dugogodišnja praksa pokazala da je za to najčešće potrebno više od godinu dana.

– Vlada Srbije je 2012. godine donijela odluku da snosi troškove republičkih administrativnih i konzularnih pristojbi, kao i posebnih troškova za građane iz regije koji žele dobiti srpsko državljanstvo ili da se iz državljanstva odjave, tako da je procedura oslobođena naplate pristojbe – podsjetio je Nikolić.

On je dodao da je velika i zainteresiranost za putovnice Srbije, te je u Generalnom konzulatu u Banja Luci od 2014. godine, kada je počelo izdavanje ovog dokumenta, do danas izdato oko 5.000 putovnica. – Primjetan je trend povećanja broja zahtjeva za oko 20 posto u odnosu na 2016. godinu, koja je u tom smislu bila rekordna – tvrdi je Nikolić.

Zakonski rok za za izradu putovnica je 60 dana, a pristojba za podnošenje zahteva iznosi 64 eura i jedinstvena je za svako diplomatsko-konzularno predstavništvo Srbije u Europi.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.