Državljani BiH u Hrvatskoj vlasnici 638 jahti i brodica

Građani BiH u Hrvatskoj imaju registrirane 638 jahte i brodice, dok u Crnoj Gori posjeduju dvije jahte, a stručnjaci iz ove oblasti ističu kako BiH nema uspostavljene marine ili luke za ova plovila pa sav prihod od njihovog smještaja odlazi susjedima.

Ivana Škarić, glasnogovornica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u Hrvatskoj, kaže kako u Hrvatskoj ima nekoliko državljana BiH koji posjeduju jahte u ovoj zemlji, pišu Nezavisne novine.

U Hrvatskoj šest vlasnika iz BiH posjeduje jahtu, dok brodice u Hrvatskoj posjeduju 632 vlasnika iz BiH, rekla je Škarić. Dodala je kako nisu ovlašteni davati podatke o vlasnicima ovih plovila. U Odjelu registra jahti u Upravi pomorske sigurnosti Crne Gore kažu kako su u njihovom registru upisana dva državljanina BiH koji posjeduju jahtu u ovoj zemlji.

Izet Bajrambašić, predsjednik Pomorskog društva u BiH, koje djeluje kao udruženje građana, kaže kako je glavni razlog što bh. građani imaju registrirane brodice i jahte u Hrvatskoj taj što u BiH nema uspostavljena luka ili marina.

Mi u Neumu ne možemo uspostaviti marinu ili luku te bilo što drugo, čak ne možemo uspostaviti ni granični pomorski prelaz jer lokalna zajednica u Neumu ne daje urbanističku suglasnost, rekao je Bajrambašić. On kaže kako bi uspostavljanjem marine u Neumu bilo i više građana koji bi registrirali svoja plovila u Neumu.

Od toga bi veliku korist imali i Neum i BiH jer bismo na taj način mi mogli naplaćivati takse, registracije i ostalo. U Neumu ima nešto malo registriranih brodica, ali to je izuzetno malo, te što se tiče jahti i većih plovila od kojih pristižu veći prihodi i zarade za državu – njih nema, kaže Bajrambašić.

Cijene usluge vezova u jednoj od marina u Hrvatskoj ovise od vrste paketa koji se odabere za plovilo, kao i od dužine i širine plovila.

(www.jabuka.tv)


6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.