Država na sudu izgubila 14,6 milijuna KM

Institucije BiH su za izgubljene sudske sporove od 2008. do 2013. platile 14,6 milijuna KM, pri čemu je vidljiva tendencija porasta izgubljenih sporova i godišnjih izdataka iz proračuna BiH za ove svrhe, nalazi su ureda za reviziju institucija BiH.

Godišnji izdaci institucija BiH za izgubljene sudske presude za navedenih šest godina porasli su sa 1,2 milijuna, koliko su iznosili 2008. godine, na 3,58 milijuna 2013. godine.

Najveći broj, od 313 izgubljenih parničnih predmeta od 2008. do 2013. godine, odnosi se na sporove u vezi s radnim odnosom – 219.

Od ukupnog broja izgubljenih predmeta, skoro 70 posto izgubile su Granična policija, Uprava za neizravno oporezivanje, Ministarstvo obrane i Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Izgubljeni sporovi u navedenom razdoblju najviše su koštali Ministarstvo obrane – 1,4 milijuna KM.

Samo zbog nepravovremene realizacije sudskih presuda institucije BiH su od 2008. do 2013. platile oko 700 tisuća KM.

Ured za reviziju institucija BiH nakon provedene revizije učinka o temi “Izdaci za sudske sporove” došla je do zaključka da sporovi ukazuju na greške, loše prakse i slabosti sustava izvršne vlasti, te da nepravovremeno poduzete korektivne mjere dovode do ponavljanja sudskih sporova i dodatnih izdataka.

”Povećanje rasta izdataka za sudske sporove utječe na proračunsku ravnotežu i negativno se odražava na financiranje institucija BiH”, prenosi Srna upozorenje Ureda za reviziju.

Ured za reviziju traži od institucija BiH da kritički analiziraju svoje prakse u oblastima u kojima se javljaju sporovi i da, ukoliko utvrde propuste, poduzmu korektivne mjere i koriste mogućnost mirnog rješavanja sporova.

Navedeni izvještaj na dnevnom je redu Povjerenstva za financije i proračun Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakazane su za sutra u Sarajevu.

(Srna)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.