Država dopustila maloljetnicima igranje videoigara noću

Maloljetni južnokorejski obožavatelji online igara oduševljeni su najavom da će im u siječnju biti ukinuta kontroverzna zabrana igranja noću.

Zabrana je uvedena prije deset godina, a svrha joj je bila smanjiti ovisnost djece o videoigrama. Ukida se amandmanom na Zakon o zaštiti mladih, prenosi južnokorejska javna televizija KBS.

Ukidanje zabrane planira se već dulje vrijeme jer je bilo sve više sumnji u njezinu učinkovitost.

Zabrana je izazvala i paradoksalne situacije. Primjerice, popularna igra za djecu stariju od sedam godina koja potiče kreativnost, Minecraft, bila je dostupna jedino odraslima.

Kritičari zabrane također su tvrdili da demonizira ”gaming” kulturu, a pritom ne donosi rezultate u borbi protiv ovisnosti o igrama, javlja Hina.

Posljednjih je godina u Južnoj Koreji, kao i u brojnim drugim državama, zamijećen golem porast popularnosti mobilnih igara kojima mladi mogu pristupiti online u noćnim satima.

Zabrana je ciljala djecu mlađu od 16 godina koja nisu smjela pristupiti online igricama između ponoći i šest ujutro, dok su gaming tvrtkama prijetile pozamašne kazne.

Unatoč ukidanju zabrane, ovo ne znači da su maloljetni ”gameri” potpuno slobodni.

Pomoću sustava takozvanog ”dopuštenog izbora” roditelji i djeca moći će sami odrediti koliko i što će igrati, a njihov će izbor ”blagosloviti” Zaklada za gaming kulturu koja je povezana s Ministarstvom kulture.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.