Druženje u Rami: Novinari posjetili turistički dragulj Hercegovine

Dobar marketing pola je posla”, davno je rečeno. S ciljem promocije Rame i onoga što ona trenutačno može ponuditi u turističkom smislu, protekloga vikenda, u organizaciji ramskih portala RPortal.eu i Rama-prozor.info, i u sklopu promotivne kampanje #VisitRama, upriličen je susret predstavnika medija – portala koji rade na hrvatskom jeziku.

Ako želite raditi nešto i uspjeti u tome, onda morate raditi s najboljima. Subota, 26. svibnja bio je dan za okupljanje u Rami, u Sportsko-rekreacijskom centru “Laguna”, gdje su sudionici susreta – vlasnici ili urednici deset internet portala, nakon jutarnje kave i doručka, u ugodnom ambijentu, razgovarali s vlasnikom Tomom Bilićem, koji se kroz razgovor prisjetio početka rada, pa do onoga u što je “Laguna” danas prerasla.

Vlasnik Sportsko-rekreacijskoga centra “Laguna” novinarima je ispričao povijest razvitka objekta

Od malenoga objekta do modernoga i sadržajnoga prostora, gdje će svatko za sebe pronaći nešto. Od sladokusaca i gurmana, do onih željnih odmora ili rekreacije.

Nakon “Lagune”, ono što se nikako ne može niti smije zaobići, ako želite na jednom mjestu vidjeti spoj religije, tradicije, umjetnosti i ljepote, kako graditeljske tako i one koju nam je Bog darovao – Kompleks Franjevačkoga samostana Rama – Šćit.

Iz Podbora je doći na Šćit, kad je razina Ramskoga jezera visoka, kao ove godine, najlakše, ali i najljepše – ploveći. Za to se pobrinuo dobar poznavatelj Ramskoga jezera, koji dobar dio svoga slobodnoga vremena provede upravo na vodi. Nikica Beljo, kojemu ovom prigodom posebno zahvljujemo, kako na ugodnoj vožnji tako i na dobroj i opuštenoj atmosferi na njegovom novom splavu.

Nakon pristajanja na Šćitu i dolaska u prostor Franjevačkoga samostana, kao domaćin, dočekuje nas fra Andrija Jozić, gvardijan i župnik. Nakon dobrodošlice, u kratkim crtama predstavlja Samostan i crkvu kroz povijest njihova postojanja i stradanja.

Fra Andrija Jozić pripovjedio je povijest ramskoga kraja koja se može sažeti sintagmom “vatra i voda”

Vatra i voda – usud i simboli stradanja Rame i Ramljaka kroz povijest – od izgradnje crkve u 16. stoljeću do Drugoga svjetskoga rata, crkva i samostan, gorjeli su pet puta. Zadnji put, u srpnju 1942. godine, kada su partizani zapalili crkvu, u potpunosti su stradali crkva, matice, knjižnica i arhiv s neprocjenjivom vrijednošću.

Ono što svatko mora posjetiti i vidjeti kad dođe na Šćit, svakako je spomen-obilježje podno Ramskoga križa na kojemu su ispisana imena 1.531 stradaloga Ramljaka kroz povijest pa do Domovinskoga rata. Spomenik stradalima, ali i opomena živima, da se ovakvo nešto ne ponovi nigdje i nikada više.

Nakon obilaska spomen-obilježja, slijedilo je razgledavanja župne crkve i Umjetničke galerije, s vrlo vrijednim eksponatima poznatih hrvatskih slikara: Murtića, Blažanovića, Sedera, Kesera…

I za kraj posjeta, ono što se nikako ne može zaobići, jest Etnografski muzej Rame. Zgrada muzeja napravljena je na temeljima nekadašnjega samostana izgrađena 1857. godine. Vanjski izgled muzeja u potpunosti je zadržao prvotni izgled samostana, a unutarnji je prilagođen namjeni.

Izlošci Etnografskoga muzeja Rama

U etnografskom muzeju predstavljen je život stanovnika ramskoga kraja. Na dvjema etažama postavljeni su izlošci starih zanata, gospodarstva, prijevoznih sredstava, stambene kulture. Treća etaža predstavlja tekstilnu radinost – proces proizvodnje i sve vrste proizvoda u uporabi. Tu je i fratarska samostanska ćelija – soba fra Jeronima Vladića. Četvrta etaža predstavlja floru sa stotinjak najčešćih biljaka s nazivima i osnovnim karakteristikama i faunu – porodice životinja u punoj životnoj formi.

Koliko je postav muzeja atraktivan, možemo samo suditi po brojnim posjetiteljima koji su razgledali eksponate u vrijeme našega posjeta. Ukratko, vrijedi doći i pogledati ono što se stoljećima koristilo, a sada je nestalo iz svakodnevne uporabe. Etnografski muzej je jedino mjesto gdje možete vidjeti povijest Rame, ali i povijest njezinih stanovnika i njihova života.

Nakon duljega razgledanja postava Muzeja, slijedio je povratak u Podbor, odakle smo se uputili do mjesta Menjik, gdje je smješten kompleks Etno sela “Remić”. Menjik je prirodna granica između Hercegovine i Bosne, prostor gdje se susreću i miješaju dvije klime. Kao što i sam naziv mjesta govori, meja – međa, granica…

Izgled i sadržaj Etno sela, spoj je tradicije i modernoga. Uz restoran i smještajne kapacitete – etno kućice, gornjim dijelom sela dominira kapelica posvećena bl. Alojziju Stepincu.

Uz doček Radovana Remića, našega domaćina i vlasnika Etno sela, upoznajemo se s njegovom idejom gradnje kompleksa i cilja da svojim ulaganjem u rodni kraj, daje poticaj razvoju turizma. Izgradnja etno sela njegov je san još iz mladih dana, kada je kao vrlo mlad, otišao na rad u Austriju, gdje je s vremenom izgradio vrlo unosan biznis sa šećerom. Posao se širio, kao i ponuda gotovih proizvoda koji se sada mogu naći u svim boljim trgovinama i trgovačkim centrima diljem Europe.

Očaravajući ambijent Etno sela Remić vlasnika Radovana Remića

Zarađeni novac odlučio je uložiti u izgradnju turističkih kapaciteta u Rami. Godine 2011. započela je gradnja etno sela, koje je sljedeće godine već bilo u funkciji.

Etno selo “Remić” za smještaj gostiju trenutačno raspolaže s 45 kreveta. Restoran može primiti 350 gostiju i pogodan je za razne proslave, poslovne sastanke, seminare, a njegova kuhinja spoj je modernoga i tradicionalnoga. Kuhinja u kojoj će i najizbirljiviji naći nešto za sebe.

Uz trenutačne kapacitete, ovoga ljeta, početkom gradnje prvoga hotela u Rami planira se veće proširenje kapaciteta i ponude. Projekt i idejno rješenje već su gotovi, a rješavanjem administrativnoga dijela krenut će izgradnja. Hotel će imati sadržaj kojega se i puno veće sredine s dugogodišnjom tradicijom ne bi mogle postidjeti, od zatvorenoga bazena, welnessa, kongresne dvorane do sportskih terena.

Nakon razgovora s vlasnikom uslijedilo je razgledavanje kompleksa i na kraju zasluženi odmor i ručak, tijekom kojega su razmijenjena iskustva i dogovorena još bolja i tješnja suradnja.

Posjet Rami zaključen je ručkom i ugodnim druženjem u restoranu Etno sela Remić

Cilj i svrha ovakvih susreta je promocija određenoga prostora i upoznavanje šire javnosti s onim što taj prostor nudi posjetiteljima. Također, cilj predstavnika medija, u ovome slučaju internet portala, jest dati svoj doprinos promociji, ali i poticaju svima onima koji rade i žele napredovati, na korist sebi i mjestu gdje žive i rade.

Na kraju, zahvaljujemo domaćinima i pokroviteljima tijekom ovoga susreta, Etno selu “Remić” i “Laguna” klubu. Također, zahvala fra Andriji Joziću na srdačnom dočeku i predstavljanju Franjevačkoga samostana i njegova sadržaja!

I naravno, zahvala svim kolegama koji su došli u Ramu i time dali potporu organizatorima susreta, kao i njihovom radu na pozitivnoj promociji Rame i ramskoga kraja!

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.