Društvo hrvatskih novinara u BiH osudilo prijetnju novinarima Nezavisnih novina – Jabuka.tv

Društvo hrvatskih novinara u BiH osudilo prijetnju novinarima Nezavisnih novina

Društvo hrvatskih novinara u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđuje današnje prijetnje smrću novinarima “Nezavisnih novina”smatrajući to napadom, ne samo na novinare u redakciji, nego i na novinarstvo kao profesiju.

Kako je objavljeno i na portalu Nezavisnih novina, nepoznati muškarac nazvao je u četvrtak redakcijski broj i uputio izravnu prijetnju riječima “Zatvarajte kancelarije ranije, danas ćete biti mrtvi”. Prijetnja je upućena s nepoznatog broja, a cijeli slučaj prijavljen je MUP-u Republike Srpske.

Nažalost, takve prijetnje postale su česta pojava u Bosni i Hercegovini te se stvara slika da je to nešto “uobičajeno”.

Pozivamo nadležna tijela da procesuiraju takve slučaje nasilja, napada i prijetnji novinarima, da prijave ne ostaju samo “mrtvo slovo na papiru” jer takav postupak predstavlja najteži oblik napad na slobodu izražavanja kao i prava na siguran i dostojanstven rad novinara.

Porast broja verbalnih i fizičkih napada na novinare kao i prijetnji posljedica je nepronalaska osoba koje prijete ili napadaju novinare, nekažnjavanja ili blagih sankcija prema napadačima.

Iz svih navedenih razloga, potrebno je da nadležna bosanskohercegovačka tijela pokažu da se napadi na novinare, na slobodu izražavanja neće i ne smiju dopuštati, pogotovo u ovom i sličnim slučajevima kada su ugroženi životi novinara.

Institucija moraju poduzeti snažne korake za pronalazak i sankcioniranje svih napadača na novinare i medijske kuće. A uz njih pozivamo i Ured OHR-a, međunarodne institucije, strana veleposlanstva u Bosni i Hercegovini i Međunarodnu federaciju novinara da se snažno založe za podizanje razine zaštite novinara i slobode izražavanja u Bosni i Hercegovini, priopćeno je.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

  • Sve je to u readu ali i novinari bi morali odgovarat za ono što pišu. Imali smo slučajeve kad se čitav narod proglašava za fašiste.

  • Također plašite pučanstvo smrtonosnom bolešću koja to nije. Svakodnevno navijate za zatvaranja, huškate policiju na narod radi” mjera” . Utjerujete strah u kosti brojanjem mrtvih ljudi. I to ljudi koji nisu umrli od Covida nego sa Covidom itd itd. Gadite mi se neizmjerno ali vam ne bih prijetio smrću pošto ste već mrtvi i bijedni.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.