Društvene mreže utječu na samopredodžbu tijela kod mladih | Jabuka.tv

Društvene mreže utječu na samopredodžbu tijela kod mladih

Društvene mreže nose sa sobom brojne negativne pojave, a jedna od njih je utjecaj na mlade u njihovim najosjetljivijim godinama.

Dobrotvorna udruga za mlade YMCA optužila je zvijezde društvenih mreža za stvaranjepritiska djeci koja preko njihovih slika upijaju nedostižne ideale ljepote.

Čak se 62 posto petnaestogodišnjaka i šesnaestogodišnjaka osjetilo manje vrijedno smatrajući kako su društvene mreže podigle ljestvicu u ljepoti koju bi oni trebali pratiti.

Kažu kako su fotošopirane fotografije i objavljivanje samo “zavodničkih” fotografija iskrivili predodžbu mladih o tome kako bi normalno tijelo zapravo trebalo izgledati.
Udruga je, također, okrivila “celebrity” kulturu za širenje idealnog fizičkog izgleda koji je nedostižan.

Između jedanaestogodišnjaka i dvanestogodišnjaka, njih 43 posto tvrdi da su na neki način pod utjecajem zvijezda društvenih mreža, tzv. influencera, pogotovo s Instagrama i Facebooka, prenosi Rtl.hr.

Udruga se pridružila kompaniji Dove kao podrška u kampanji “Be Real” koja potiče ljudi na reduciranje pretjeranog uređivanja slika kako bi se što više širio prirodan i normalan izgled tijela.

Iako nema ništa loše u tome da pokažemo sebe iz najboljeg kuta, važno je i da se volimo i kada ne izgledamo najbolje, rekli su predstavnici udruge za Daily Mail.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj: