Drugi smrtni slučaj od svinjske gripe u BiH

Na odjelu Županijske bolnice Zenica u četvrtak ujutro je preminula pacijentica S.D., rođena 1954. godine, iz Zenice, koja je bila zaražena virusom AH1 N1.

Ova pacijentica je na liječenje primljena u ponedjeljak, a riječ je o trećem evidentiranom slučaju s tim virusom koji je u ovoj godini primljen u Županijsku bolnicu Zenica.

Poslije hospitalizacije ove pacijentice njeno teško zdravstveno stanje se pogoršalo i nakon što je smještena na Odjel intenzivne njege preminula je uslijed komplikacija uzrokovanih virusnom infekcijom.

Još jedan pacijent iz Zenice, s težim stanjem uzrokovanim virusom AH1 N1, smješten je na liječenje u Sveučilišni klinički centar Sarajevo i njegovo stanje se očitava kao “vrlo teško i životno ugrožavajuće”.

Iako su na području Zeničko-dobojske županije zabilježena tri teška stanja virusnog oboljenja AH1 N1, takozvane “svinjske gripe”, još uvijek nije proglašena epidemija sezonske gripe. Medicinski radnici službe Instituta za zdravlje ZDŽ prate stanja pacijenata s prijavljenim oboljenjima dišnih organa, prije svega akutnih respiratornih oboljenja i oboljenja sličnih gripi.

Brojka evidentiranih respiratornih oboljenja na području Zeničko-dobojske županije je značajna, ali se još uvijek ne može govoriti o epidemiji gripe. Na području grada Zenice do sada je prijavljeno više bolesti respiratornih oboljenja i oboljenja sličnih gripi, koja je sezonska virusna bolest, priopćeno je Feni iz Instituta za zdravlje Zeničko-dobojskog kantona.

(Fena)

1 komentar

  • Umrlo ih je vise od obicne gripe!!! Sta tarete i plasre narod??? Sta sirite paniku i nemir…odje…rakije vina slainine luka juhe kokosje …

Komentiraj: