Drugi najveći bankrot banke u povijesti SAD-a: Propala banka Silicijske doline

Banka Silicon Valley propala je u petak ujutro po američkom vremenu nakon nevjerojatnih 48 sati u kojima su bankrot i kapitalna kriza doveli do drugog najvećeg propadanja financijske institucije u povijesti SAD-a.

Kalifornijski regulatori zatvorili su tehnološkog zajmodavca i stavili ga pod kontrolu američke Federalne korporacije za osiguranje depozita. FDIC djeluje kao stečajni upravitelj, što obično znači da će likvidirati imovinu banke kako bi isplatio svoje klijente, uključujući deponente i vjerovnike.

FDIC, neovisna vladina agencija koja osigurava bankovne depozite i nadzire financijske institucije, rekla je da će svi osigurani štediše imati puni pristup svojim osiguranim depozitima najkasnije do ponedjeljka ujutro. Rečeno je da će neosiguranim štedišama isplatiti ‘predujam dividende tijekom sljedećeg tjedna’.

Što se dogodilo?

Stvar je krenula nizbrdo u srijedu, kada je SBV objavio da je prodao hrpu vrijednosnih papira s gubitkom te da će prodati 2,25 milijardi dolara u novim dionicama kako bi ojačao svoju bilancu. To je izazvalo paniku među ključnim tvrtkama rizičnog kapitala, koje su navodno savjetovale tvrtkama da povuku svoj novac iz banke.

Dionice tvrtke pale su u četvrtak, povlačeći za sobom druge banke. Do petka ujutro, dionice SBV-a su zaustavljene te su odustali od napora da brzo prikupe kapital ili pronađe kupca. Dionice nekoliko drugih banaka privremeno su zaustavljene u petak, uključujući First Republic, PacWest Bancorp i Signature Bank.

Pad banke Silicon Valley djelomično proizlazi iz agresivnog povećanja kamatnih stopa Federalnih rezervi tijekom prošle godine.

Kad su kamatne stope bile blizu nule, banke su se opterećivale dugoročnim, naizgled niskorizičnim državnim obveznicama. No kako Fed podiže kamatne stope kako bi se borio protiv inflacije, vrijednost te imovine je pala, ostavljajući banke na nerealiziranim gubicima, donosi CNN.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.