ŠIROKI BRIJEG: 2. VEČER DEVETNICE VELIKOJ GOSPI

Široki Brijeg, 8. kolovoza 2012. – Veliki broj vjernika, njih nekoliko tisuća, okupio se u okrilju Majke Božje na nebo uznesene ispred svetišta na Širokom Brijegu i drugoga dana devetnice Velikoj Gospi.

Krunicu, kao uvod u misno slavlje, predvodili su članovi malog crkvenog zbora »Gospini slavuji«, koji su pročitali misna čitanja i molitvu vjernika te animirali liturgijsko pjevanje pod ravnanjem č. s. Jasminke Pandžić.

Misno slavlje je predslavio fra Dario Dodig, župnik u Čerinu, u suslavlju sa širokobriješkim svećenicima na službama u Hrvatskoj: dr. fra Draganom Smiljanom Kožulom, fra Hrvojem i Vjekoslavom Lasićem te gvardijanom širokobriješkog samostana fra Sretanom Ćurčićem koji je predvodio molitvu Devetnice Širokobriješkoj Gospi.

Fra Dario je u uvodnom dijelu mise podsjetio na Marijine riječi koje su postale moto njezina života: »Evo službenice Gospodnje neka mi bude po riječi Tvojoj!« »To bi trebao biti moto i našega života da bismo u svakome trenutku mogli reći: Bože neka se vrši volja Tvoja u mome životu«, rekao je fra Dario. Doda je da mi trebamo biti produžena ruka Božja u današnje vrijeme u kojem živimo, da trebamo biti Njegovi glasnici i navještaj Božje milosti i ljubavi. Da bi se to dogodilo, potrebno je samo jedno, a to je imati čisto i otvoreno srce za Gospodina.

Navještaj Radosne vijesti pročitao je fra Vjekoslav Lasić.

U svojoj propovijedi na temu: »S Marijom, Majkom djece Božje« fra Dario je naglasio: »Kako mogu postati dijete Božje ili kako se postaje dijete Božje? Na to pitanje nam Isus jasno daje odgovor koji čitamo u Ivanovu evanđelju: “Svima koji ga primiše dade vlast da postanu djeca Božja” (Iv 1,12). Primiti Isusa znači biti njegov.« Fra Dario je iznio i svjedočanstvo 87-godišnjaka koji zorno govori kako žive djeca Božja. Starac svjedoči da je s godinu dana obolio, s osam godina ostao bez majke, te bio smješten u dom stalno se pitajući što je skrivio da mu se sve to događa. Međutim u dvadesetoj godini, kroz Sveto pismo koje je dobio na dar od prijatelja, spoznaje da ga je Gospodin iz nekog razloga želio i da ga je on zapravo uvijek tražio. U domu, gdje je bio smješten, počinje se brinuti za druge štićenike te je na taj način pronašao svoj spas, svoju radost. Nakon svega je zaključio: “Hvala, hvala Isuse, za ovaj križ, jer mi je Gospodin dao ovaj veliki dar da imam radost i mir u srcu. Ja tu radost i taj mir danas sijem svud oko sebe. Mi bolesnici predstavljamo Isusa i sve ono što vi činite nama činite Njemu.”« Propovjednik je dalje nastavio: »Od trenutka začeća čovjek je ovisan o Bogu. U svakom trenu treba Božju prisutnost, sigurnost i zaštitu. Prekid odnosa s Bogom je grijeh, to znači da čovjek ne može postati bolji nikakvom ljudskom, promjenjivom silom. Odgoj djeteta, mladića, djevojke sigurno će uspjeti ako se oslanja na Boga. Odgoj se ne događa opomenama, ni bilo kakvim metodama, nego zračenjem osobnosti oca i majke. Pravi odgoj počinje u ocu i majci, u njihovim promjenama, u njihovim stavovima prema Bogu, životu i u odnosu jednog prema drugome. Ne postoji u duhu dobar odgoj, postoje samo dobri i loši roditelji, ili odgajatelji. Dijete poput spužve upija sve reakcije majke i oca. Ako je majka odana Bogu, ako je spremna čistiti se od grijeha i u molitvi dopuštati Bogu da siđe u njezin brak i obitelj, do njezinog djeteta, tada će dijete izrasti zdravo, sigurno, zaštićeno od Boga. Stoga je nužno znati da dijete nije plod roditelja nego Boga. Bog je udahnuo osobnost djetetu i to je ono neprolazno u njemu. Roditelji ne mogu popraviti ono što je Bog učinio, ali mogu pomoći da se to ne pokvari i ne razori. Zato im je potrebna suradnja s Bogom. Brak u kojem roditelji razgovaraju, razumiju se i vole, brak u kojem roditelji zajedno stoje pred Bogom, čiste se, mole i jedno drugome priznaju slabosti, ali se i ohrabruju, sredina je u kojem ono vječno u djetetu može odrasti. Odazovi se Božjem pozivu da vjeruješ i živiš Krista. Postani Božje dijete još danas!«, završio je fra Dario svoju poticajnu propovijed.

Na kraju svete mise gvardijan je izrekao hvalu Bogu na svim Njegovim darovima, zahvalio propovjedniku, sestri Jasminki i zboru Gospini slavuji, djelatnicima radiopostaje Široki Brijeg koji svaki dan prenose svetu misu kao i svima koji doprinose da Brijeg bude sveto mjesto te dodao: »Dvorište smo pretvorili u veliku crkvu. U dvorištu slavimo svetu misu, u dvorištu ispovijedamo i pričešćujemo Zato smo makli iz dvorišta sva vozila, sve trgovce jer je ovo sveto liturgijsko mjesto. Stoga vas molimo da pripazite na oblačenje i ponašanje, ovo je mjesto gdje se susreću Bog i čovjek.«

(www.franjevci-siroki-brijeg.info)9 komentara

 • “Dvorište smo pretvorili u veliku Crkvu”
  Gvardijan izriče hvalu Bogu na svim NJegovim darovima misleći valjda na onih neizrečenih pola milijuna maraka za ploče po dvorištu!
  Nema Bog ništa s njegovim i njihovim snobizmom!
  Bog je bio i ostao na strani ubogih,jadnih,siromašnih i bolesnih kakvima i sama pripadam.
  Dragi gvardijane,pa što nisi postavio bar koju klupu na te svoje skupocjene ploče da jadni glupi puk na tren odmori svoje umorne noge?
  Pa što se ne ugledaš u Međugorje i njihove platoe?
  Znaš šta isti si kao i svi prije tebe i svi koji će doći iza tebe.Čast i pokoj vječni umrlom fra Zdenku Pokorniku jedino!!!!!

 • li kokod malo razmislit i malo pomaknit devetnice i pola sata po ovoj vrućini bi puno značilo, a lipo bi i pristojno bilo da počnu u osam sati.

 • Marijeta, ne seri. Naš gvardijan je ekstra i govori što mislli. Radnik je i napravit će puno kao i garnitura fratara koja je gradila vjeronaučne prostorije i galeriju. Po tvojoj priči ni crkva nebi trebala biti napravljena jer je skupa

 • Samo mogu reći da bi se na ovakve tekstove trebali zabraniti komentari. Ovo je mišljenje pojedinca i žalosno je da stoji ovdje. I prvi i zadnji komentar.

 • Sve komentiranje bi trebalo zabraniti i političke a poglavito vjerske i blaćenja ljudi.pošlp od politike nu dokle je stiglo?

 • kako vas nije stid i sram da tako vrijedate nase fratre.
  oni znaju kako je najbolje za nasu crkvu..a mi ih trebamo podrzati u svemu-Nikakva psovka,nametanje NE POMAZE !
  budimo svi jedno HVALA!

 • ANA tako je svaka cast bravo i ja mislim da
  vake ruzne kometare treba ukloniti da sto manje ljudi ne citaju bez obzira bile to osobe mlade ili stare!!

 • svaka cast uz vas sam ana i petar a vi pod nazivom anonimni sto psuje tuda srami se i ti marijetaa imas zid sjedi sramota

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.