Drastično poskupljenje rabljenih automobila

Cijene rabljenih automobila u BiH dostigle su vrlo visoku razinu.

Potražnja za automobilima s jedne i nestašica auto-dijelova s druge strane rezultiralo je drastičnim poskupljenjem rabljenih vozila u BiH.

Zbog globalnog poremećaja u lancu opskrbe polovnim automobilima, isporuke novih vozila kasne, a neki od svjetskih proizvođača obustavili su proizvodnju, što za posljedicu ima više cijene rabljenih automobila. Od početka godine cijena je skočila za čak 30 %.

Na konkretnom primjeru vozilo, ako je u nabavi bilo 20.000 maraka, sada već ide na 26.000 maraka, i u prodaji onda logično ide više, značajno je poraslo, i u krajnjom prodaji opet ide 30 % skuplje, izjavio je za BHRT Adnan Kovačević, uvoznik i trgovac automobilima.

Globalni problem odrazio se i na domaće tržište. Osim cijene, kupci i trgovci suočavaju se i s problemom isporuke vozila.

Vi sad da naručite neki nov automobil u ovom trenutnu, nitko vam ne jamči da će biti isporučen u sljedećih šest mjeseci. Mi sada već komuniciramo rokove između 6 i 9 mjeseci od trenutka narudžbe do krajnjeg roka isporuke za klijenta. To vrijedi za sve brendove, jednostavno poremećaj se dogodio na svjetskoj razini, rekao je za državnu televiziju Haris Muratović ispred Udruge zastupnika i trgovaca automobilima pri Gospodarskoj komori FBiH.

Kao glavni razlog tog poremećaja i drastično visokih cijena automobila, poznavatelji prilika navode nedostatak elektronskih komponenti, prije svega određenih čipova, koji negativno utječe na dostupnost vozila i na njihove cijene.

Najviše ovise od obnove poluvodiča i drugih elektronskih komponenti, kojih najviše nedostaje, onog trenutka kada proizvođači omoguće dovljonu količinu tih komponenti, i kada se proizvodnja novih vozila vrati na raniju razinu, onda će cijena rabljenim vozilima padati, neće biti tako atraktivna, i tržište će se stabilizirati, kazao je analitičar Igor Gavran.

Bosna i Hercegovina ovisna je od europskih proizvođača automobila i autodijelova, tako da mora pratiti i prilagođavati se europskom i svjetskom tržištu.

Nestašica poluvodiča stvara probleme autoindustriji

(www.jabuka.tv)9 komentara

 • Koja politika kuća rabljenih auta…
  Plate ogkas da će auta poskupiti, misle da cemo sad navaliti… dom hod oviga mogu upaliti necu kupiti vase rabljene…
  jb te se i kupujte sami svoja auta

 • Nije politika trgovaca automobila sinko moj nego realnost. Jeftini dizelasi iz Njemacke, nekan bilo sad se spominjalo. Momentalno mozes kantu od auta Njemackoj prodati za dobru lovu.

 • Jebote sve poskupilo, a ja ne vidim. Građ.materijal, kruh, kave, krompir,ovo ono… Ja samo vidim da je gorivo poskupilo, a tako je bilo i prije nekoliko godina, samo su plaće bile manje…
  Plašite ljude, kupus narendanog 1 km po kg, krompir 0.80 km po kg , golf dvica i sada 1300 km
  U čemu je problem? Besposleni pop i ovce krsti

 • Na piku novih auta isporuka odmah ima puno, činjenica je da su to Fiat, Dacia, Citroen, Renault, Peugeot i sl… Isto ovih marki polovni ima kolko hocete. Nemojte sada kupovat vozilo stripitvsw godinu dana e onda ce dobro spustit cijene jer autoprodavaci su poslje banaka i osiguravajuci kuca najveca mafija…

 • Polovna auta..crkajem od smijeha.Nek ih kupuje tko hoce ali je to prevara.Vrate brojcanik preko 200 tisuca km i kao presao 129.Dašta bgt.Rađe novu dacio nego ispast rogonja i da mi se smiju vlasnici tih nazovi auto kuca.Brojčanike vracaju redovito i svi pa vi navalite.Koji su to prevaranti ..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.